Комисията за защита на потребителите (КЗП) и „Уникредит Булбанк" се споразумяха банката да направи подобрения в общите си условия в полза на клиентите. Въвеждат се по-ясни описания на начина, по който се формира лихвата по кредитите и на пазарните условия, при които тя може да се променя.

Увеличаването на лихвите по кредитите ще влиза в сила, след като клиентът бъде уведомен за решението на банката, а не веднага след вземането му от Управителния съвет.

При увеличаване на лихвата над определена стойност клиентите ще имат право да погасят предсрочно заема си и да прекратят договора си с банката, без да дължат допълнителни такси и неустойки, съобщиха от комисията, след като бяха сезирани от група граждани за получили увеличение на лихвата без предупреждение.

Пред бТВ Огнян Варадинов, член на КЗП, обясни, че методиката по какъв начин банката увеличава лихвата е напълно непрозрачна. На второ място - нямаше възможност клиентът да се откаже от договора при сериозно покачване.

„Практика беше увеличените лихви да влизат в сила в момента, в който Управителният съвет вземе решение и кредитополучателите нямаше как да научат, заяви още той и допълни, че вече са въведени промени в общите условия на банката.

В общите условия залегнаха индексите, които водят до промяна в лихвените нива - тоест, банката стана един предвидим играч. Също така, ако премията бъде променена над 1%, кредитополучателят има право да се откаже от договора в двумесечен срок без наказателна такса. Промяната за премията важи и за съществуващите договори за кредит, подчерта Варадинов.

Призовавам другите банки да погледнат тези общи условия, каза той. По думите му другите оплаквания в тази насока са, че банките увеличават таксите заради непредвидени разходи, а друга сериозна група сигнали са за нелоялни реклами", обясни той.