КЗП: Уникредит вдигала лихвите по непрозрачен начин

1430
КЗП: Уникредит вдигала лихвите по непрозрачен начин

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и „Уникредит Булбанк" се споразумяха банката да направи подобрения в общите си условия в полза на клиентите. Въвеждат се по-ясни описания на начина, по който се формира лихвата по кредитите и на пазарните условия, при които тя може да се променя.

Увеличаването на лихвите по кредитите ще влиза в сила, след като клиентът бъде уведомен за решението на банката, а не веднага след вземането му от Управителния съвет.

При увеличаване на лихвата над определена стойност клиентите ще имат право да погасят предсрочно заема си и да прекратят договора си с банката, без да дължат допълнителни такси и неустойки, съобщиха от комисията, след като бяха сезирани от група граждани за получили увеличение на лихвата без предупреждение.

Пред бТВ Огнян Варадинов, член на КЗП, обясни, че методиката по какъв начин банката увеличава лихвата е напълно непрозрачна. На второ място - нямаше възможност клиентът да се откаже от договора при сериозно покачване.

„Практика беше увеличените лихви да влизат в сила в момента, в който Управителният съвет вземе решение и кредитополучателите нямаше как да научат, заяви още той и допълни, че вече са въведени промени в общите условия на банката.

В общите условия залегнаха индексите, които водят до промяна в лихвените нива - тоест, банката стана един предвидим играч. Също така, ако премията бъде променена над 1%, кредитополучателят има право да се откаже от договора в двумесечен срок без наказателна такса. Промяната за премията важи и за съществуващите договори за кредит, подчерта Варадинов.

Призовавам другите банки да погледнат тези общи условия, каза той. По думите му другите оплаквания в тази насока са, че банките увеличават таксите заради непредвидени разходи, а друга сериозна група сигнали са за нелоялни реклами", обясни той.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets after the world crisis
# 0
19:07 | 22 July 2010
Досегашните коментари са достатъчно красноречиви. Отдавна предлагам, вместо банките да имат правото да променят едностранно условията по своите договори с клиентите, клиентите да могат да променят едностранно договорите си с банките. За да разберат работещите в банките, че без депозитите на своите клиенти просто няма да има банки. Congratulations to the team of Profit.bg. Have a nice evening.
roko
# 1
13:07 | 22 July 2010
много коментари по тая тема, ама защо не погнат оня БОГОПОМАЗАНИЯ Ампарцуням
krammer
# 2
11:07 | 22 July 2010
тия са най-големите мизерници
Shwarx Peewski
# 3
11:07 | 22 July 2010
Moshennici!!!!!!!!!!1111
Shwarx Peewski
# 4
11:07 | 22 July 2010
Moshennici!!!!!!!!!!1111
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg