Л. Хампарцумян: Лихвите ще падат

2227
Л. Хампарцумян: Лихвите ще падат

Огромният размер на депозитите, като начин за спестяване сочи, че от една страна, хората са предпазливи и не си харчат парите в условията на криза, което пък не е добре за хората, които очакват че тези пари ще се харчат, коментира специално за Profit.bg Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на Уникредит Булбанк.

Няма еднозначна формула за това кой е най-добрият начин за спестяване. Това зависи от специфичните изисквания на всеки клиент.

Всеки трябва на базата на възможностите си, предлаганите от банките услуги, различните начини на инвестиране и спестяване, да вземе съответното решение. Добра емпирична максима е „да не се държат всички яйца в една кошница", допълни Хампарцумян.

Обикновено, по-високата доходност се свързва с по-висок риск. Затова трябва да се направи един баланс, да се инвестира в различни схеми и продукти с различна продължителност с различна доходност и различен риск, така че ако на едното място се получи някакъв спад, той да бъде компенсиран.

При всички случаи, при положение, че макросредата се подобрява у нас може да се очаква понижение на лихвите, както по кредитите, така и по депозитите. Традиционно лихвите по кредитите се понижават след тези по депозитите.

Ако икономиката се развива по-добре от очакванията, спадът на лихвите ще е по-рано от очакванията.

Хората, които са със стабилна работа или бизнес, който върви добре, днес са склонни да спестяват повече отколкото преди кризата и това се вижда от ръста на депозитите, сподели Хампарцумян.

Не можем да говорим за сериозно облекчение в условията на криза, но така или иначе, неясните страхове по време на кризата, довели до по-високи лихви, днес като че ли са малко по-успокоени. Не бива да се очаква обаче, че ще стигнем до онова еуфорично кредитиране от преди кризата.

Имотите в дългосрочен план са удачна инвестиция, но всеки трябва да си прецени дали сега е най-добрият момент.

Общо взето, най-добре е да се купува имот за лично ползване. Когато се купува за инвестиция, потенциалните печалби са големи, но също така и потенциалните загуби.

Очаква се ръст на инвестициите във взаимни фондове, защото те са такава малка част от спестяванията на хората, че дори и минимално тяхно повишение в абсолютна стойност, би довело до голямо процентно повишение.

Това е нов продукт, който ще се промотира постепенно, тъй като българинът е изключително наплашен от измамни схеми, коментира още Хампарцумян.

Не искаме да предлагаме най-рисковите фондове, които са изключително доходоносни в добри години, но носят големи загуби в лоши, така че се опитваме да сме консервативни и това да се предлага като алтернатива за хората, които могат да преценят риска и да решат да вложат в тях част от спестяванията си.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

of
# 0
19:04 | 27 April 2010
лихвите никога няма да са там кадето бяха .Риска никога няма да е там където беше . кризата никога няма да свърши докато доларът доминира световните финанси булгаристан никога няма да се оправи ще се оправи отделният индивид но стадото с овце като цяло винаги ще си остане загубено
до оня с трудното за произнасяне име .Циганин грузинец или ... Shit banker number 1 fuck
# 1
19:04 | 27 April 2010
лихвите ще падат другият път а заедно с тях и банките . Паднат ли лихвите пада и борда Падне ли борда банката на ХЪрпърцунянм ставаш от банкер номер едно голямо shit number 1 fuck off Лихвите няма да падат защото кризата сега идва тука The only thing can go down е на левон оная работа то кой ли се вълнува от смешните му мнения и прогнози в булгаристан
ЕХ ХАМПАРЦУМЯНЕ
# 2
14:03 | 13 March 2010
ТУК НАКРАТКО ЩЕ ИЗЯСНИМ КАК ЛИХВИТЕ В БЪЛГАТИЯ СА ТАКА НЕРЕАЛНО ВИСОКИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕВРОЗОНАТА . СХЕМАТА Е СЛЕДНАТА : - БАНКИТЕ "МАЙКИ" /ПРИМЕРНО - УНИКРЕДИТ-БУЛБАНК, ОББ, ПРОКРЕДИТБАНК РАЙФАЙЗЕН И МН.ДРУГИ/ В ЕВРОЗОНАТА ВЗИМАТ ПАРИЧЕН РЕСУРС ОТ ЕЦБ И БАНКАТА ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА 1% ПРОЦЕНТ . СЪЩИТЕ ТЕЗИ БАНКИ "МАЙКИ" ГИ ОТПУСКАТ НА СВОИТЕ ФИЛИАЛИ НА СТРАНИ ИЗВЪН ЕВРОЗОНАТА / В СЛУЧАЯ БЪЛГАРИЯ /КАТО ЦЕНАТА НА ТОЗИ РЕСУРС ВЕЧЕ Е ПОСКЪПНАЛ НА 5 до 15 % ПО РАЗЛИЧНИТЕ КРЕДИТИ .ВСИЧКО ТОВА СТАВА С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА НАШИТЕ ЕВРО-"ПАРТНЪОРИ" И НАШИ ПОЛИТИЦИ. ЕТО КАК КОГАТО ВИ ОБЯСНЯВАТ ЧЕ БАНКИТЕ "МАЙКИ" НЕ ИЗТЕГЛЯЛИ СВОИ АВОАРИ ОТ КЛОНОВЕТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ СА ЧИСТА ЛЪЖА. ТЕ ВСЪЩНОСТ ИЗТЕГЛЯТ СВОИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ "ПОСРЕДНИЧЕСКАТА" СИ ДЕЙНОСТ. КЛИМАТА И КОМФОРТА КОЙТО ИМ УСИГУРЯВА БЪЛГАРИЯ НЯМА АНАЛОГ ДОРИ В ДРУГИ БАЛАНСКИ СТРАНИ КАТО СЪРБИЯ ,СЛОВЕНИЯ И ДР. РАЗЛИЧНИ МЕДИИ КАНЯТ ХАМПАРЦУМЯН КОЙТО НИ РАЗАСНЯВА КОЛКО БИЛ СКЪП РЕСУРСА И Т.Н. И Т.Н. ИСТИНАТА Е ЧЕ ТЕЗИ БАНКЕРИ МНОГО ЛОВКО МАНИПУЛИРАТ АУДИТОРИЯТА И НЕЗАПОЗНАТИТЕ С ТЕЗИ ПОДРОБНОСТИ ИЗПИСАНИ ПО-ГОРЕ.
TOMA
# 3
17:03 | 12 March 2010
ISTINATA E MALKO PO-DRUGA------------------------PONEGE BANKITE NI TREA DA POHARCHAT CELIJA RESURS KOITO PONASABRAHA POKRAJ DEPOZITITE I KREDITNITE LINII OT EBR. BANKA I WUOBSHTE NEKOI DA WZEM KREDIT ZA DA MOGAT BANKITE PAK DA PORARDADAT MALKO KREDITCHETA DA SI OPRAWQT DOHODNOSTTTA TREA DA SE SWALQT LIHWITE ZA DA PRAWQT BIZNES INACHE SHTE SI DURGAT PARITE ..............................................,,,,,,,,,,,, BEZOBRAZNO WISOKI UBIWASHTI BIZNESA LIHWI.................BEZOBRAZIE,.........................................
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg