Огромният размер на депозитите, като начин за спестяване сочи, че от една страна, хората са предпазливи и не си харчат парите в условията на криза, което пък не е добре за хората, които очакват че тези пари ще се харчат, коментира специално за Profit.bg Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на Уникредит Булбанк.

Няма еднозначна формула за това кой е най-добрият начин за спестяване. Това зависи от специфичните изисквания на всеки клиент.

Всеки трябва на базата на възможностите си, предлаганите от банките услуги, различните начини на инвестиране и спестяване, да вземе съответното решение. Добра емпирична максима е „да не се държат всички яйца в една кошница", допълни Хампарцумян.

Обикновено, по-високата доходност се свързва с по-висок риск. Затова трябва да се направи един баланс, да се инвестира в различни схеми и продукти с различна продължителност с различна доходност и различен риск, така че ако на едното място се получи някакъв спад, той да бъде компенсиран.

При всички случаи, при положение, че макросредата се подобрява у нас може да се очаква понижение на лихвите, както по кредитите, така и по депозитите. Традиционно лихвите по кредитите се понижават след тези по депозитите.

Ако икономиката се развива по-добре от очакванията, спадът на лихвите ще е по-рано от очакванията.

Хората, които са със стабилна работа или бизнес, който върви добре, днес са склонни да спестяват повече отколкото преди кризата и това се вижда от ръста на депозитите, сподели Хампарцумян.

Не можем да говорим за сериозно облекчение в условията на криза, но така или иначе, неясните страхове по време на кризата, довели до по-високи лихви, днес като че ли са малко по-успокоени. Не бива да се очаква обаче, че ще стигнем до онова еуфорично кредитиране от преди кризата.

Имотите в дългосрочен план са удачна инвестиция, но всеки трябва да си прецени дали сега е най-добрият момент.

Общо взето, най-добре е да се купува имот за лично ползване. Когато се купува за инвестиция, потенциалните печалби са големи, но също така и потенциалните загуби.

Очаква се ръст на инвестициите във взаимни фондове, защото те са такава малка част от спестяванията на хората, че дори и минимално тяхно повишение в абсолютна стойност, би довело до голямо процентно повишение.

Това е нов продукт, който ще се промотира постепенно, тъй като българинът е изключително наплашен от измамни схеми, коментира още Хампарцумян.

Не искаме да предлагаме най-рисковите фондове, които са изключително доходоносни в добри години, но носят големи загуби в лоши, така че се опитваме да сме консервативни и това да се предлага като алтернатива за хората, които могат да преценят риска и да решат да вложат в тях част от спестяванията си.