Ник Лийсън е човекът отговорен за фалита на британската Barings Bank. Като трейдър в банката през 1995 г., той успява да натрупа 1.3 млрд. долара загуби от нерегламентирани сделки, което води да фалита на банката.

След освобождаването си от сингапурски затвор Лийсън в продължение на 13 години изнася лекции, но най-накрая си е намерил нова работа в сектора на финансовите услуги в Ирландия. Той ще помага на силно задлъжнели кредитополучатели да преструктурират кредитите си в банките.

Лийсън се е присъединил към GDP Partnershi,p където ще преговаря от името на изпаднали в затруднение кредитополучатели със заеми за по над 1 млн. евро.

“Банките в Ирландия бяха част от проблема, като отпускаха кредити безразсъдно и сега трябва да бъдат част от решението”, казва Лийсън, който живее в Ирландия през последните 10 години.

Той ще оглави офиса на GDP Partnership в Дъблин, а за него ще работи екип от професионалисти в сферата на недвижимите имоти, счетоводството и банкирането.

Лийсън фалира Barings Bank, но финансовата криза в Ирландия постави цялата страна на колене. От срива насам Дъблин е инжектирал 80 млрд. евро в своите банки и национализира изцяло или частично шест от тях.