Някогашният финансов гигант Lehman Brothers вчера излезе от процедурата по фалит и в следващите години основната й дейност ще бъде да връща получените пари на кредитори и акционери, информира Reuters.

Lehman, чийто фалит през септември 2008 г. често е сочен за пика на финансовата криза, ще започне да разпределя общо около 65 млрд. долара между кредиторите си от 17 април, се казва в изявление на компанията.

Първата част от плащанията към кредитори ще бъде на стойност най-малко 10 млрд. долара.

Компанията ще продължи да развива дейност от същата сграда в Манхатън, където се помещаваше преди да фалира, но сега ще заема по-малко етажи и ще разпродава оставащите си активи, докато в крайна сметка не приключи съществуването си.

След излизането от процедурата по фалит Lehman вече ще може да оперира по-свободно и няма да й се налага да получава разрешение от съда за всяка една продажба на активи.

По време на пика на дейността, свързана с фалита й, около 735 души са работили в Lehman, в сравнение с 433 през януари тази година. Служителите на банката наброяваха 25 000 преди да фалира и когато тя все още се ръководеше от главния изпълнителен директор Ричард Фълд. Нов борд на директорите ще контролира излязлата от процедурата по фалит Lehman Brothers.

Някои от добилите най-широка публичност преговори по фалита се концентрираха върху плана за реорганизация на Lehman, докато компанията се договаряше с различните групи акционери, между които и компании от Уолстрийт като Goldman Sachs Group Inc и хеджфондове като Paulson & Co, за това по колко пари ще върне на всеки клас кредитор.

В крайна сметка беше договорено, че кредиторите в зависимост от типа дълг, ще получат по между 21 и 28 цента за зает долар. Кредитори предявиха над 300 млрд. долара искове към компанията.

Съд по фалитите одобри плана за разплащане с кредиторите през декември и оттогава Lehman урежда искове и продава активи. Компанията, която има около 35 млрд. долара кеш, се очаква да направи второ плащане към кредиторите през септември, след което в бъдеще да продължи да плаща периодично, докато продава останалите си активи за около 30 млрд. долара.

Ежедневният надзор, свързан са фалита, вече е зад Lehman, но присъствието на банката в съда ще продължи с години поради най-различните искове и дела. Съдебните разходи също ще продължат да се трупат, макар и с по-бавни темпове. Към януари 2012 г. банката е похарчила повече от 1.58 млрд. долара за най-различни професионални такси, в това число за адвокати и консултанти.