Четвъртата най-голяма инвестиционна банка в САЩ Lehman Brothers Holdings Inc. набра 6 млрд. долара капитал, в опит да оцелее след колапса на ипотечния пазар и след като отчете загуба в размер на 2.8 млрд. долара за второто тримесечие, информира Bloomberg. Това беше и първата загуба на компанията, след като тя стана публична през 1994 г.

Акциите на Lehman Brothers се обезцениха с 8% в Ню Йорк, след като банката продаде обикновени и привилегировани акции на цена с 13% под тази на затваряне на 6 юни. Базираната в Ню Йорк банка е продала активи за около 130 млрд. долара през второто тримесечие и е намалила активите си, свързани с ипотечни заеми и рисковите си кредити с около 35%.

Набирането на капитал беше осъществено посредством продажбата на обикновени акции обща на стойност 4 млрд. долара с единична цена от 28 долара, както и от продажбата на привилегировани акции на стойност 2 млрд. долара, които след три години се превръщат в обикновени. Предлагането е било презаписано в Ню Йорк според източници близки до компанията.

От Lehman са водили разговори поне с един щатски пенсионен фонд и с чуждестранен инвеститор за продажбата на дял в банката, обяви миналата седмица източник, близък до компанията.

Moody's Investors Service промени перспективата си по рейтинга на Lehman до отрицателна след вчерашните резултати на банката.

Инвестиционната банка обяви 3.7 млрд. долара намаления на активи по време на второ тримесечие. Данните бяха предварителни, а окончателните резултати за тримесечието, приключило на 31 май, ще бъдат обявени на 16 юни.

Акциите на Lehman, която е основана през 1850 г. от немски емигранти, са се обезценили с 55% на Нюйоркската фондова борса от началото на годината, докато в същото време опасенията на пазара за намаляващата стойност на ценните книжа, обезпечени с ипотеки, доведоха Bear Stearns Cos.- по-малкият конкурент на Lehman, почти да банкрут тази година.