Lehman Brothers Holdings Inc. преговаря със Sumitomo Mitsui Financial Group Inc за продажбата на част от японските си активи, в опит да спаси дейността си и 1 300-те си служители в Страната на изгряващото слънце, предава Bloomberg.

Lehman Brothers Japan Inc. се опитва и да продаде част от активите си, включително дейността си, свързана с дялово инвестиране, инвестиционно банкиране и недвижимо имущество на Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. и Barclays Plc, според два източника, пожелали анонимност.

Банките по целия свят избират какво да закупят от активите на Lehman, докато хедхънтърите се насочват към служителите на компанията, след като тя подаде заявление за банкрут на 15 септември. Sumitomo Mitsui и Mitsubishi UFJ избегнаха най-лошото от кредитните загуби и отписвания на активи, които доведоха до фалита на Lehman и Bear Stearns Cos., и принудиха Merrill Lynch & Co. да се продаде на Bank of America Corp.

Sumitomo Mitsui, която инвестира 500 млн. паунда (901 млн. долара) в Barclays през юли, може също така да търси да закупи активи на Lehman и в други части на Азия. Подразделенията на Lehman в Южна Корея са преустановили дейността си, съобщи местният финансов регулатор на 16 септември.

Говорителката на Sumitomo Mitsui Чика тогава опроверга информациите, че банката води преговори за закупуването на активите на Lehman в страната. От Mitsubishi UFJ и Lehman отказват коментар.

Lehman е наела инвестиционната банка Rothschild за консултант по продажбата на активите й в Азия, съобщава днес Reuters, цитирайки неназован източник.

Базираната в Лондон Barclays миналата седмица се съгласи да закупи подразделението за инвестиционно банкиране на Lehman в Северна Америка за 1.75 млрд. долара.

Базираната в Токио Sumitomo Mitsui, която има 40-процентен дял в Daiwa Securities SMBC Co., е единствената от трите най-големи японски банки, която не е мажоритарен собственик на подразделение за инвестиционно банкиране. Банката е отчела около 910 млн. долара загуби от инвестиции, свързани с високорискови заеми от началото на април 2007 г., в сравнение с 13 млрд. долара за Lehman и 52 млрд. долара за Merrill.

Sumitomo Mitsui оглави ръста в цените на акциите на най-големите японски банки днес, след като вчера щатските акции отчетоха най-голямото си покачване от шест години насам. Книжата на банката се търгуваха с 10% над цената на отваряне днес към 13.30 в Токио.

Основните подразделения на Lehman в Япония тази седмица подадоха заявление за най-големия банкрут в страната със задължения в размер на 4.7 трлн. йени (44 млрд. долара).

Преговорите за продажбата на част от активите на Lehman могат да пропаднат, освен ако банката не успее да спре напускането на служителите си, тъй като компаниите за човешки ресурси се опитват да подмамят цели екипи и отдели.

Lehman отчете 12.4 млрд. йени печалба в Япония за финансовата година, приключила на 31 март, в сравнение с 1.4 млрд. йени година по-рано. Приходите й са нараснали от 35.6 млрд. йени, до 122 млрд. йени.