Щатската инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings обяви днес загуба в размер на 3.9 млрд. долара (5.92 долара на акция) за третото тримесечие на финансовата година. От институцията оповестиха и план за продажбата на част от активите си с цел набиране на капитал.

Инициативата от страна на Lehman идва след месеци на тежки загуби, свързани с ипотечната криза.

Lehman планира да продаде мажоритарен дял от подразделението си за инвестиционно управление, включително Neuberger Berman, печеливша дивизия на Lehman, която управлява договорни фондове и частни богатства, се казва в съобщение на банката, разпространено днес.

От Lehman също така съобщават, че водят разговори с BlackRock Financial Management, Inc. за продажбата на част от портфейла си от жилищни имоти във Великобритания.

Инвестиционната банка ще отдели и част от портфейла си с търговски имоти на стойност между 25 и 30 млрд. долара в нова компания, наречена Real Estate Investments Global.

Концентрацията на позиции в активи, свързани с търговски имоти, вече притеснява сериозно инвеститорите и кредиторите, се казва в съобщението на компанията. Затова Lehman Brothers вярва, че за всички ще бъде най-изгодно, ако тези активи да бъдат отделени от останалата част от компанията.

Отделянето на проблемните активи, свързани с недвижими имоти, в отделна компания е стратегия, която някои анализатори наричат “добра банка/лоша банка”.

Акциите на четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ се обезцениха с 45% във вторник, изтривайки около 4.4 млрд. от пазарната стойност на компанията. Книжата затвориха на цена от 7.79 долара за брой. Така пазарната капитализация на банката падна под 6.36 млрд. долара, в сравнение с 36 млрд. долара година по-рано.