Увеличението на цената на акциите на швейцарската банка UBS AG с 22% от началото на този месец не дава никакви гаранции, тъй като прогнозите за печалбата на банката могат да разочароват инвеститорите, а всяко разделяне на операциите на финансовата институция би отнело до три години, според Lehman Brothers Holdings Inc., предава Bloomberg.

Джон Пийс и Чинтан Джоши, двама от лондонските анализатори на Lehman, намалиха прогнозните си резултати за цената на акциите на UBS от 40 на 36 швейцарски франка (35.5 долара) за брой. Рано днес акциите на банката загубиха 1.4% от стойността си и се търгуваха на цена от 35.14 франка за брой на фондовата борса в Цюрих.

Печалбата на банката за второто тримесечие на годината може да се доближи до нула поради комбинация от допълнителни намаления на стойността на активи, преобразуването на печалба в собствен дълг и преструктурирането на инвестиционното банкиране на финансовата институция, твърдят анализаторите на Lehman в съобщение, разпратено до инвеститорите днес.

UBS търси одобрението на акционерите за увеличение на капитала с 15 млрд. франка (14.8 млрд. долара) и за назначаването на главния юристконсулт на банката Петер Курер за председател на финансовата институция. Банката е обявила намаляване на активи за почти 38 млрд. долара (38.47 млрд. франка) и загуба в размер на 25 млрд. франка (24.67 млрд. долара) от третата четвърт на 2007 г. досега - най-много от всички банки.

Лукман Арнолд, бивш президент на UBS, призова миналата седмица за разделянето на базираната в Цюрих банка и заяви, че досегашният председател Марсел Оспел трябва да бъде наследен по-скоро от банков експерт, отколкото от адвокат в лицето на Курер. Компанията на Арнолд Olivant Advisers Ltd притежава 0.7-процентен дял от UBS.

Арнолд, според когото увеличението на капитала може да се окаже недостатъчно, призова банката да продаде подразделението си за управление на активи, както и дъщерните дружества на банката в Бразилия и Австралия. UBS вече набра 13 млрд. франка (12.8 млрд. долара).

Снимка: EPA/WALTER BIERI/BGNES