Lehman Brothers - жертва на сенчестия банков сектор?

673
Lehman Brothers - жертва на сенчестия банков сектор?

Само седмица след съобщението за национализация на двата ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac САЩ са заплашени да потънат в най-тежката финансова криза в своята история, смята Washington Post.

Докато Lehman Brothers декларира фалит, Merrill Lynch може да изчезне след покупката от Bank of America. Същевременно най-големият застраховател American International Group (AIG) отчаяно се опитва да набере 30 млрд. долара капитал, за да си осигури оцеляване.

На този фон в. Guardian поставя въпроса защо толкова много американски финансови и банкови институции затънаха в един и същи момент. Според New York Times "сенчестият банков сектор" е в основата на финансовата катастрофа.

Традиционната банкова система, която играеше ролята на посредник между тези, които спестяват и тези, които теглят кредити, беше заменена от система "на сложни финансови споразумения с институции като Bear Stearns, купена от JP Morgan". Тази система, насочена към преразпределяне и намаляване на рисковете, практически скри от инвеститорите степента на изложеност на риск, коментира New York Times.
 
Плановете за спасяване на Bear Stearns или Fannie Mae и Freddie Mac също крият риск - този финансовите институции да "се дължат още по-рисковано в бъдеще".

Според френския Le Temps доларът е потенциална жертва на тези планове. С национализацията на Fannie Mae и Freddie Mac преди няколко дни държавният дълг на САЩ с един замах се увеличи на 14 трлн. долара от 9.5 тлрн.

Затова в случая на Lehman Brothers американската администрация предпочете да рискува - доколко основателно, ще покаже развитието на борсите през следващите дни.

Според Washington Post фалитът на Lehman Brother и продажбата на Merrill Lynch показват, че финансовата система в САЩ трябва да бъде реформирана.

"Титаните от Уол Стийт бяха принудени да признаят, че финансовият сектор в настоящата си форма е твърде голям, заема твърде много пари и създава твърде много рискове за икономиката", коментира изданието и поставя следните въпроси:

- Каква трябва да е ролята на националните правителства и регулаторни органи?

- Кой трябва да контролира финансовите институции в чужбина?

- Трябва ли да бъде ревизиран фундаментът на финансовия свят?

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg