Изпадналата в затруднение щатска инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc. е подала документи за попадане под защита на законите за банкрут, според изявление на компанията, направено рано днес.

Финансовата компания с 158-годишна история изпитва затруднения, свързани със загуби от кризата, обхванала ипотечния пазар в САЩ.

Неуспешни се оказаха и опитите й да си намери партньор, което е в основата на това решение.

От там планират продажбата на брокерско-дилърското си звено, както и са в напреднала фаза на дискусии за продажба на звеното за инвестиционно банкиране.

По-рано през месеца Lehman Brothers обяви загуба в размер на 3.9 млрд. долара (5.92 долара на акция) за третото тримесечие на финансовата година.

Спряганите за купувачи на финансовата компания имена включваха Bank of America Corp. и британската Barclays Plc, които явно са се отказали от закупуването на компанията.

В събота представители на Федералния резерв, Финансовия департамент и няколко банки от Wall Street се срещнаха в Манхатън, за да обсъдят спасяването на Lehman Brothers.

Подаването на заявление за банкрут е изключително тревожно и може да накара инвеститорите по цял свят панически да започнат да продават акциите на финансовите компании. Това, от своя страна, би засегнало борсите не сам в САЩ, но и по целия свят.

За спасяването на банката не бе приет предложеният модел при покупката на Bear Stearns от JPMorgan Chase & Co. през март, когато правителството отпусна финансиране, докато то, от своя страна, не желае да използва парите на данъкоплатците за това.