Лихвата за забава за просрочени задължения ще се определя на полугодие

3399
Лихвата за забава за просрочени задължения ще се определя на полугодие

Правителството отмени сега действащото ПМС 72/1994 и прие ново постановление за определяне на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута.

Решението е обосновано от необходимостта в националното законодателство да бъде въведена Директива 2011/7/ЕС относно борбата със забавяне на плащането по търговските сделки, с която се регламентира нов начин за определяне на законната лихва за забава за просрочени задължения.

В новия акт приложимият към момента в България размер на лихвата съгласно ПМС 72 не се изменя и ще продължи да се образува от основния лихвен процент на БНБ (за лева) и на Европейската централна банка (за евро) плюс 10 процента.

Промяната е, че изчисляването на законната лихва за забава ще се прави за съответното полугодие въз основа на основния лихвен процент, който е в сила от 1 януари или от 1 юли.

Когато става въпрос за валута, различна от лева и еврото, ще се прилага едномесечният Либор за съответния вид валута, в сила от 1 януари/1 юли на текущата година, плюс 10 процента.

Новият начин за определяне на законната лихва за задължения във валута отговаря в пълна степен на съвременните икономически условия и осигурява максимално съответствие между размера на лихвата по просрочени задължения в левове и в чуждестранна валута.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg