Макроикономиката на България в момента е по-добра от тази на Еврозоната. Нивата на лихвите в България са добре обяснени по отношение на кредитите, коментира Атанасиос Петропулос, изпълнителен директор Емпорики Банк, по време на форум "Шумът на парите".

Ако се започне от основното, банките използват парите от депозитите за да дават заеми. И всички знаят какви са лихвите по депозити.

Когато се прави депозит, хората искат четири, пет и дори шест процента и освен този разход, банката трябва да покрие в цената на кредитите, които отпускат и своите разходи, както и да поемат риск за лоши кредити.

Така може да се сметне каква трябва да е цената на кредита. Нивата на лихвите за различните типове заеми достига цифрата в момента.

Голямата конкуренция между банките се вижда от рекламите в момента. Всъщност, очаквам именно тя да запази лихвените нива каквито са сега.

В световен мащаб лихвите се повишават, защото се повишава инфлацията. Въпреки това обаче, високата конкуренция на нашия пазар го прави относително слабо чувствителен към тези тенденции.

Това, което се вижда като тенденция на нашия пазар, е въпреки повишението на лихвите в световен мащаб, конкуренцията в България да задържа нивата на лихвите по кредитите.

„Шумът на парите" 2011 се реализира благодарение на: ПОК Доверие, Emporiki Bank, MetLife, KIA Motors, MKB Unionbank, БенчМарк Финанс, Енемона и Джони Уокър.

Медийни партньори на събитието са: insurance.bg, DarikFinance.com, econ.bg, infostock.bg, news.bg, money.bg, Darik Radio, imoti.net, EBF TV, сп. Мениджър, сп. Enterprise, сп. Prime Time, сп. Yachting & Lifestyle, Градът Медиа Груп.