Лихвите по кредитите ще започнат да се понижават заради спадащата доходност по депозитите. Това прогнозира Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие, след подписване на споразумения с 6 банки за отпускане на кредитна линия за малки и средни предприятия.

„От началото на тази година цената на депозитния ресурс намалява и дори тази тенденция да е бавна, тя е позитивна, защото рано или късно ще доведе до намаляване и на цената на кредита, ако рисковата премия не се повиши заради влошената макросреда”, обясни Ягодин. Той припомни, че 90% от средствата, необходими за кредитиране у нас, идват именно от влоговете на бизнеса и домакинствата.

Според Ягодин лихвите по депозитите, които предлагат някои банки, са прекалено високи, но тази ситуация няма да се запази дълго. В момента обаче трезорите се въздържали от по-резки промени, защото се опасявали, че ако понижат лихвените проценти, много хора ще преместят парите си в друга финансова институция, информира в. Монитор.

„Няма как до безкрай да се събират депозити на твърде високи лихви и парите да стоят неизползвани за кредитиране. Това изсмуква рентабилността от банките, а те имат нужда от нея, за да поддържат провизии за евентуални проблемни кредити”, каза още Ягодин.

Миналата седмица данните на Българската народна банка показаха, че делът на лошите и преструктурирани кредити продължава да расте. През февруари те вече са 22.58% от всички отпуснати заеми за бизнеса и домакинствата без овърдрафтите. Това означава, че за един месец проблемните кредити са нараснали с 9.28 млрд. лева.

Ягодин обясни още, че няма логика да се плащат по над 6% лихва по влоговете, защото в момента няма особена алтернатива на депозитите. Той припомни, че заради кризата инвестициите в акции, взаимни фондове и имоти са замрели.

„По тази причина не е нужно да се плаща такава висока цена за това, че съхраняваш свободните пари на някого”, коментира той.

Данните на централната ни банка също показват, че в момента доходността по срочните депозитите на домакинствата се свива. Например лихвата по влоговете в левове е около 5.58%, което е с 0.33 процентни пункта по-малко спрямо същия период на миналата година. По депозитите в евро пък лихвата е 4.90 на сто.