Британската Lloyds Banking Group Plc, холандската ING Groep NV и белгийската KBC Groep NV получиха одобрение от Европейския съюз за използването на държавни средства, след като банките се съгласиха да се освободят от активи за милиарди евро като част от плановете по преструктурирането си информира Bloomberg.

От Европейската комисия днес съобщиха, че са одобрили плановете за спасяване на трите финансови институции от страна на Великобритания, Холандия и Белгия. Комисията принуждава банките, които са получили правителствена помощ, да продават свои активи, което ще им попречи да придобият по нелоялен начин конкурентно предимство.

Lloyds, която е най-голямата британска ипотечна банка, ще трябва да продаде свои клонове и подразделения, за да се съобрази с правилата на ЕС. ING, която е най-голямата холандска компания за финансови услуги, миналия месец се съгласи да продаде застрахователните си подразделения, за да получи одобрение на ЕС за получаването на държавна помощ. KBC, която пък е най-голямата белгийска група за финансови услуги по пазарна стойност, се сдоби с одобрението на ЕС за своя план за преструктуриране, след като получи 7 млрд. евро държавна помощ.

Lloyds ще се раздели с 600 свои клона, ща намали ипотечните си активи с 19%. Банката също така ще продаде мрежата си от клонове Cheltenham & Gloucester, както и подразделението за интернет банкиране Intelligent Finance, някои клонове на Lloyds TSB и марката TSB в срок от четири години, обявиха от Lloyds.

Базираната в Лондон банка трябва да се раздели с тези активи като условия за получаването на милиарди паундове от британското правителство. Lloyds е 43% собственост на правителството.

От ING обявиха, че планират да наберат 7.5 млрд. евро от продажбата на права, за да изплатят отчасти държавната помощ и да продадат застрахователните си подразделения и подразделението си за онлайн банкиране в САЩ в следващите четири години.

От ЕК съобщават, че от KBC са се съгласили да продадат свои компании в Централна и Източна Европа, "особено такива, чиято дейност който съвпада напълно с основния бизнес модел на компанията."

Миналата година KBC получи одобрението на ЕС за помощта в размер на 3.5 млрд. евро от страна на Белгийското правителство. Комисията одобри и втора рекапитализация в размер на 3.5 млрд. евро.

Основни страни в бизнес портфейла на KBC остават Белгия, Чехия, Полша, Унгария, Словакия и България. На тези пазари KBC извършва банкови, застрахователни операции, управление на активи и има платформа за устойчив растеж.

Неотдавна КВС стъпи на банковия пазар в страни извън ЕС, като Русия и Сърбия. С пазарен дял под 1%, присъствието е все още ограничено и стратегическите взаимодействия са на ранен етап. Въпреки това KBC няма намерение веднага да започне процес на оттегляне от тези инвестиции.

Ситуацията ще бъде преразгледана тогава, когато условията на пазара се променят, като се има предвид как ще се развият съотношенията риск към възвращаемост на тези дейности.

От KBC съобщават, че нестратегическият за КВС 31% дял в NLB Банка Словения остава за продажба.