Британската банка Lloyds TSB Group Plc, която преди време обмисляше закупуването на Northern Rock Plc, ще придобие HBOS Plc за около 12 млрд. паунда (22 млрд. долара), за да създаде банка, която контролира повече от една четвърт от британския ипотечен пазар, предава Bloomberg позовавайки се на източници запознати със ситуацията.

Lloyds TSB ще плати около 232 пенса на акция в акции за HBOS, което е с 58% повече от цената на затваряне вчера в Лондон, според същите източници. Акциите на Базираната в Единбург HBOS, която е най-големия жилищен кредитор във Великобритания, се обезцениха с 19%, до 147.1 пенса са брой вчера.

HBOS, която загуби почти половината си пазарна стойност тази седмица, страда от недостиг на средства за обезпечаването на ипотеките си, което поставя компанията в същото положение като Northern Rock, която бе спасена от правителството преди година.

Правителството ще търси начини за заобикалянето на антимонополните ограничения във Великобритания, за да може Lloyds TSB да придобие HBOS. Двете банки общо държат 28% от британския ипотечен пазар, както и мрежа за потребителско банкиране с повече от 3 300 офиса. И двете компания генерират повече от 70% от приходите си във Великобритания.

Водещите иституционални акционери на HBOS заплашиха да се противопоставят на офертата на Lloyds TSB, предаде вчера Daily Telegraph без да се позовава на конкретни източници.

Главният изпълнителен директор на Lloyds TSB Ерик Даниелс най-вероятно ще управлява новата компания, което прави бъдещето на главният изпълнителен директор на HBOS Анди Хорнби неясно, според BBC, която първа съобщи за това, че се водят преговори.

HBOS, чиито служители във Великобритания наброяват около 72 000, беше създадена през 2001 г. посредством сливането на базираната в Йоркшир ипотечна банка Halifax Plc и шотландкста Bank of Scotland, което беше на стойност 9.7 млрд. паунда. Lloyds TSB има около 58 000 служители.

През юли Даниелс обяви, че банката ще обмисли закупуването на банки в затруднено положение. Lloyds TSB обмисляше да придобие Northern Rock преди изпадналата в затруднение банка да има нужда от спешно финансиране от Централната банка на Великобритания през миналия септември.

HBOS, която получава половината от средствата си от капиталовите пазари е подложена под натиск, след като Lehman Brothers Holdings Inc обяви банкрут, а American International Group Inc. имаше нужда от 85 млрд. долара заем от правителството, за да избегне фалита.

HBOS набра 4 млрд. паунда от продажбата на акции преди два месеца, за да попълни капитала си, който намаля вследствие на отписванията на активи и най-слабият жилищен пазар във Великобритания от началото на 90-те години на миналия век.