Базираната в Далас инвестиционна компания Lone Star Funds се е съгласила да закупи IKB Deutsche Industriebank AG, която стана първата германска жертва на кризата с високорисковите ипотеки, предава Bloomberg.

Цената възлиза на около 100 млн. евро, което е доста под сумата от 700-800 млн. евро, която правителството се надяваше за получи за банката, информира Reuters, позоваквайки се на източник запознат с продажбата.

Lone Star ще придобие 90.8% от IKB от KfW Group, която е държавната банка за развитие на Германия. Управителните органи на KfW вчера са решили да предложат Lone Star като купувач.

Споразумението слага край на 11-месечното търсене на купувач, след като KfW, държавата и банковите асоциации в страната подсигуриха спасяването на IKB от фалит на стойност повече от 10 млрд. евро. Базираната в Дюселдорф IKB беше близо до фалита след като средствата на нейно подразделение, което е купувало високорискови ипотеки, свършиха през юли миналата година.

Джон Грейкън основава Lone Star през 1995 г. след проучването на лоши заеми, заедно с тексаския милиардер Робърт Бас по време на щатската спестовна и кредитна криза в началото на 90-те години на миналия век. Компанията, която в момента управлява повече от 13 млрд. долара, се насочва към обезценени финансови активи по света, докато в същото време напрежението на кредитните пазари възпира другите инвеститори.

Lone Star се съгласи миналия месец да закупи дългови облигации, гарантирани с ипотеки, на стойност 30.6 млрд. долара от Merrill Lynch & Co. за около една пета от номиналната им стойност. Компанията също така придоби Allgemeine Hypothekenbank Rheinboden AG през 2005 г. и отново я направи печеливша през миналата година, след като продаде международните й заеми и се насочи към финансирането на търговски имоти в Германия.

Lone Star също така е закупила просрочени ипотеки от японски и южнокорейски банки, голф игрища в Япония, компании за потребителско кредитиране и офис кули в двете страни. Компанията се опитва да продаде дела си в Korea Exchange Bank на HSBC Holdings Plc за 6 млрд. долара през последната година, но регулаторните органи оспорват първоначалната покупка на банката от страна на Lone Star през 2003 г.

IKB предлага заеми на повече от 20 000 малки и средни предприятия в Германия с годишни продажби между 7.5 млн. евро и 1 млрд. евро.

Банката е загубила повече от три четвърти от пазарната си стойност, откакто предупреди за загуби в портфейла си от високорискови ипотеки на 30 юли миналата година, само десет дни след като обяви, че няма да бъде засегната от ипотечната криза в САЩ.