Европейският съюз се съгласи да помогне на италианските банки да продадат портфейлите си от необслужвани кредити на частни инвеститори с надеждата, че това ще възстанови доверието в банковата система на страната. Решението засяга лошите заеми, които възлизат на около 21% от БВП.

Именно те предизвикаха свободно падане на акциите на италианските банки, увеличавайки натиска върху сектора. Идеята е той да се съживи чрез т.нар. „лоша банка“. “Моделът на „лошата” банка е възможен навсякъде. В нея работят експерти по трудно събираеми кредити. Когато отидеш да теглиш кредит трябва да имаш обезпечение“, казва финансовият експерт Георги Атанасов, цитиран от БГНЕС .

Ситуацията с лошите кредити в Италия се влоши през последните десет години, когато страната беше ударена от икономическа стагнация, няколко рецесии и слабо възстановяване. Това се отрази зле на фирмите, особено на малките предприятия, които представляват по-голямата част от всички компании в Италия. “Италия се намира в сериозна икономическа криза, има много сериозен спад. Много са обектите - търговски и производствени - които са затворени. Публичните финанси на страната също не са в добро състояние”, според Атанасов.

Според италианската Асоциация на банките размерът на лошите кредити е по-висок при кредити на малките фирми, отколкото при големите институции, алармират медиите на Апенините. „Дори в сериозни индустриални центрове има голям брой закрити предприятия, магазини и търговски обекти. Това може да се забележи дори, когато пътувате - отляво и дясно на магистралите виждате обекти, които не работят и се продават“, отбелязва Атанасов.

От началото на финансовата криза, италианските банки са натрупали много по-голяма експозиция на необслужваните кредити в сравнение с другите големи европейски страни. В ЕС средното ниво на необслужвани кредити като процент от общия размер кредити е 6%. В Италия процентът достигна 17%. Бавният растеж нанесе сериозен удар. През четвъртото тримесечие на миналата година, италианския БВП беше на същото ниво, както в началото на 2000 г., докато този на Германия и Франция нарасна с 20 на сто.

Италия се върна към растеж в началото на 2015 г., но възстановяването е с изключително бавни темпове с тримесечен растеж от под 0,5%, сочи Националната статистика. В стойностно изражение, необслужваните кредити, държани от италиански банки, са в размер на около 350 милиарда евро през последното тримесечие на 2014 г., почти четири пъти по-висока сума от натрупаната през 2007 година. Докато стойността на „просрочените кредити”, най-малко тревожната група, регистрира спад през 2014 г.

"Петте най-големи банки в Италия държат по-голямата част от необслужваните кредити в страната - около две трети от общата стойност. Това не се дължи само на тяхната по-голяма абсолютна стойност, но и защото те имат по-висока средна експозиция на лошите кредити, отколкото малките банки 18,5% срещу 17,8%”, съобщава Националната банка на Италия. Въпреки това, когато става дума за по-малките банки, тази по-ниска средна стойност скрива множеството единични случаи на голяма експозиция, което неотдавна пролича при спасяването на четири малки италиански кредитни институции.

Най-тежко засегнатите банки бяха „Уникредит“ и Intesa Sanpaolo, на които се падат около 150 милиарда евро от лошите кредити през 2014 г., отбелязва „Файненшъл таймс“. И двете банки притежават над средната стойност за страната експозиция на необслужвани кредити – около 20% според S&P Capital IQ.

„Уникредит“, която е една от най-ефективните банки в Европа, миналата година понижи годишната си целева печалба на 5,3 млрд. евро от 6,6 млрд. евро. Банката е в процес на преструктуриране, което ще намали работните места с 18 000 до 2018 г. Но „Великата петорка” се справя най-лошо по отношение на необслужваните кредити като процент от общия размер, добавя британското издание.