Лошите кредити растат за 14-ти пореден месец

1096
Лошите кредити растат за 14-ти пореден месец

Лошите и преструктурирани кредити* продължават да растат и през месец май, сочат данни на Българска народна банка.

Само за месец ръстът е от 370.8 млн. лв., до 5.668 млрд. лв., което представлява повишение от около 7 на сто.

В края на май лошите потребителски кредити вече са 1.159 млрд. лв., или 15.16%, спрямо 1.1 млрд. лв., или 14.46 на сто за месец по-рано.

От началото на годината те се увеличават от 951 млн. лв. на актуалните 1.159 млрд. лв., като ръст е отчетен във всеки един от месеците.

Лошите кредити (потребителски и жилищни за домакинствата) бележат ръст за 14-ти пореден месец, сочи проверка на Profit.bg.

Ако преди година лошите жилищни кредити са били 280 млн. лв., то днес те вече са 1.126 млрд. лв. Повишението спрямо предходния месец е от малко над 53 млн. лв.

Само за месец лошите кредити на нефинансовите предприятия се увеличиха с 261 млн. лв., до 3.2 млрд. лв., а другите кредити - от 168 млн. лв., на 174 млн. лв.

В края на предходния месец кредитите за домакинствата са 19.04 млрд. лв., като бележат минимален спад от 0.2 на сто, спрямо месец по-рано.

* Показателят се изчислява въз основа на информация, предоставяна от банките съгласно изискванията на Наредба 9 на БНБ от 3 април 2008 г. за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск.

В него се включват, първо, необслужваните експозиции, съгласно чл.10 от Наредбата (експозиции с просрочия над 90 дни), второ, експозиции, класифицирани като загуба, съгласно чл. 11 (експозиции с просрочия над 180 дни), и трето, преструктурирани рискови експозиции.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg