Управителят на Централната банка на Великобритания се опитал да създаде група заедно със САЩ, Швейцария и Япония, която да рекапитализира основни световни банки шест месеца преди те да бъдат засегнати от финансовата криза, информира Reuters.

В телеграма от март 2008 г., предоставена от WikiLeaks на британския вестник Guardian, управителят на Централната банка на Великобритания Мервин Кинг е казал на посланика на САЩ в Лондон Робърт Татъл, че британските банки имат нужда от капиталови инжекции и че управителите на централните банки трябва да координират усилията си.

"Групата можело да е временна, а Кинг предложил централните банки и финансовите министри на САЩ, Великобритания и Швейцария да координират дискусиите с други страни, които разполагат с огромни капитали, в това число и държавни инвестиционни фондове, относно насочването на средства за рекапитализирането на банки," се казва в поверителната телеграма на посланик Татъл.

"Той каза, че е трудно човек да погледне състоянието на четирите големи британски банки (Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC и Lloyds TSB) и да не си помисли, че имат нужда от още капитал. Може да са необходими координирани действия от страна на централните банки и финансовите министри за създаването на план за рекапитализирането на банковата система," се казва в телеграмата до Вашингтон.

До октомври 2008 г. щатската инвестиционна банка Lehman Brothers беше фалирала а британските банки Lloyds, Royal Bank of Scotland и HBOS бяха спасени от британското правителство.

Според телеграмата Кинг е казал на посланика на САЩ и на бившия заместник министър на финансите на САЩ Робърт Кимит, който по това време е бил на посещение в Лондон, че страните от Г-7 вече не могат да се справят със световните финансови проблеми.

"Г-7 е почти нефункционираща на икономическо ниво, е заявил Кинг. Ключови икономики не влизат в нея, особено такива, които имат огромни и все по-нарастващи капитали. Кинг е казал, че е необходима нова международна група, която да се заеме с проблема," се казва в телеграмата на Татъл.

Кинг също така е заявил, че наложително да се намери начин банките да продадат нежеланите неликивдни ценни книжа, в това число ценните книжа обезпечени с ипотеки, без да се прибягва към продажби при по-ниски оценки.

"Предложенията на Кинг не са някакво подхвърляне на идеи в разговор по време на обяд. Било е ясно, че основната му цел за тази среща е била да очертае пред Кимит нестандартното си мислене," се казва в телеграмата.