Morgan Stanley състави списък на възможните "макроизненади" на 2013 г. Японската Централна банка ще превземе Европа, изкупувайки облигациите на проблемните страни, изборите в Италия ще унищожат еврото, а китайските власти ще душат икономиката със собствените си ръце – това са само няколко събития от тези, които през следващата година могат да променят хода на историята и да доведат инвеститорите до сърдечен удар.

Банката има традиция – вече 30 години тя публикува през декември списък от макроикономически събития, които могат да учудят участниците на пазари и да ги накарат да нервничат. В класацията с макроизненади влизат събития, чиито шансове да се сбъднат се оценяват от инвеститорите най-малко 1:3. В самата Morgan Stanley изхождат от това, че вероятността тези сценарии да станат реални е равна на 50%, посочва БГНЕС.

Естествено всички тези събития имат почти толкова вероятни алтернативи. Но това не означава, че не трябва да се отнасяме сериозно към макроизненадите: всяка една от тях, станала реалност, би могла да причини доста сериозни проблеми.

Основен сценарий на Morgan Stanley

Растежът на световната икономика ще остане в "зоната на здрача" - някъде между началото на устойчивия растеж и възможността да се изпадне в повторна рецесия.

През цялата първа половина на годината пазарите ще бъдат нервни заради неизвестността в поведението на основните глобални регулатори, които ще принудят инвеститорите повече да се доверят на мрачните прогнози.

Но ако бъдат приети правилните решения, още през втората половина на годината за световната икономика ще настъпи светлина, а през 2014 ситуацията само ще се подобри.

Само до преди няколко години класацията на макроизненадите имаше само 10 позиции. Сега те са доста повече, защото светът може да бъде сюрпризиран не само от икономиките на развитите страни, но и от развиващите се.

Световната инфлация ще възкръсне от мъртвите

Всички са убедени, че инфлацията като проблем не е изчезнала за световната икономика. Но бързото възстановяване на икономическия растеж в САЩ и Китай, шоковите предлагания на пазара на земеделски продукти или съществен растеж на активите на балансите на ЦБ могат да доведат до скок на реалната и очакваната инфлация.

Регулаторите в този случай няма да рискуват да предприемат каквито и да било сериозни мерки, за да установят растежа на световните цени. Глобалната финансова система е прекалено крехка и зависима от високите лихви, за да ги издържи. ЦБ най-вероятно ще игнорират инфлационните скокове или въобще ще се откажат от своите цели по инфлацията.

Растежът на цените на пшеницата ще доведе до хлебни бунтове. А британският финансов министър Джордж Озбърн ще посъветва гражданите да минат от хляб на овесени питки.

Държавният дълг се отменя

Американската хазна, японското и британското министерства на финансите ще обявят съвместно, че държавните облигации, които са на балансите на регулаторите не тези страни, в резултат на "количествените смекчавания" са анулирани.

Съотношението на държавен дълг към БВП на тези страни ще се понижи съответно с 11 процентни пункта, 18 процентни пункта и 25 процентни пункта.

Рейтинговите агенции са във възторг от тази акция, също както и пазарът на облигации – докато инвеститорите не осъзнаят, че е настъпило гигантско монетизиране на държавния дълг. След това на пазара ще стартира масово разпродаване на книжа.

САЩ скачат от "бюджетната скала" и получават голямо удоволствие от това

Американските политици не успяват да се договорят за това как да се съкрати бюджетния дефицит, и 2013 започва за САЩ със спад. Но реакцията на пазарите принуждава демократите и републиканците бързо да постигнат споразумение.

Доверието в икономиката тутакси започва да расте, както и инвестиционната активност на бизнеса, ситуацията на пазара на труда също стремително се подобрява.

ЕЦБ си сменя местата с Японската банка

Японската банка започва агресивна борба със завишения курс на йената. Част от тази стратегия е покупката на облигации на страните от еврозоната – с цел, да намали курса на йената преди ЕЦБ да започне да осъществява своята програма за изкупуване на облигации на проблемните държави.

Докато японската финансова институция действа активно, ЕЦБ просто чака, кога испанското правителство ще поиска помощ от антикризисния фонд ESM и самата ЕЦБ. В резултат Японската банка изкупува и облигации на антикризисния фонд EFSF/ESM, а също така високодоходни облигации на страните от Централна Европа и периферията, превръщайки се в кредитор от последна инстанция за еврозоната.

Италия предизвиква новата криза

Предизборната кампания за предсрочни избори в Италия /ориентировъчно те трябва да се проведат през февруари/ минава под лозунги, критикуващи строгите бюджетни икономии. Инвеститорите са в паника – изглежда страната се готви да излезе от еврозоната.

Паниката принуждава страната да стане първата обърнала се за помощ към антикризисния фонд. В резултат Италия, а не Испания дава старт на програмата за изкупуване на облигации.

Но е прекалено късно. Инвеститорите сега са убедени, че рисковете за отмяната на еврото не са свързани с монетарните, а политически фактори. Те спешно разпродават евро.

Инвеститорите се страхуват от излизането на Великобритания от ЕС

Инвеститорите свикват с мисълта, че Гърция в обозримо бъдеще ще остане в еврозоната. Но намират друг повод да се притесняват: сега те очакват референдум, дали Великобритания ще остане в ЕС.

Допитванията, провеждани през първата половина на 2013, показват, че излизането на Великобритания от ЕС е по-вероятно, отколкото на Гърция от еврозоната.

Пазарът на недвижими имоти в Лондон търпи загуби, а финансовите институции кроят планове за бягство и преместват своите служители във Франкфурт и Париж.

Развиващите се страни се отказват от реформите

Развиващите се страни регистрират силен растеж, но за сметка на неправилни фактори. Подобряването на положението в развитите държави и стабилизирането на световната търговия водят до това, че износът и производството в развиващите се икономики се стабилизира. Техните правителства са доволни и не възнамеряват да се отказват от остарелите модели на развитие, ориентирани към износа на ресурси.

Отсъствието на структурни реформи води до това, че бързият растеж на развиващите се страни се сменя с още по-бърз спад.

Китай решава да излекува икономиката си с шок

Китайското правителство неочаквано за всички решава още на ранен стадий на възстановяване на икономиката да приложи шоковата терапия: рязко ожесточаване на финансовите условия в страната.

На практика се получава замразяване на ликвидността в банковата система, кредитирането е ограничено, започват серия от фалити. Възстановяването на икономиката замира.

Азия става световен лидер по реформи

Политиците в азиатските страни /с изключение на Япония/ активно провеждат реформи, което рязко увеличава производителността на труда.

Китай стимулира потреблението, Индия представя списък от мерки за привличане на допълнителни инвестиции в икономиката, а Индонезия прави всичко, за да увеличи конкурентоспособността на несуровинния си сектор.

Резултат от това е скокът на производителността на труда, чиито темпове на растеж са сериозна забавени след кризата, и по-високи печалби на компаниите от азиатския регион.

Мексико строи петролен социализъм

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието учудва всички, настоявайки да се промени Конституцията на страната в частта, отговаряща за регулирането на петролния и газов отрасъл.

Той усилва държавния контрол в енергийния сектор, позовавайки се на необходимостта от провеждането на бюджетни реформи и сериозен растеж на социалните разходи за сметка на доходите от петролния и газов сектор.

Бразилия се захваща с инфраструктурата

Бразилският президент Дилма Русеф учудва наблюдателите и изпълнява своето обещание да осъществи амбициозната програма за подобряване на инфраструктурата.

Шестата световна икономика постепенно се издига от най-ниските позиции в класациите по този показател, което води до нарастване на инвестициите в страната, а също така до сериозно укрепване на риала.

Back in the USSR

Руският президент Владимир Путин успешно примамва Украйна в Евразийския митнически съюз в замяна на евтини енергоносители.

Вратата в ЕС за украинските власти се оказва затворена, защото не е възможно да си член на двете организации едновременно. Затова път лидерите на постсъветското пространство – Русия, Украйна, Беларус и Казахстан – отново са заедно.

Отстраняването на търговските и инвестиционни бариери води до съществено ускоряване на икономическия растеж в региона, който Русия активно подкрепя, привличайки инвестиции и развивайки пазара. Курсовете на гривната и беларуската рубла се стабилизират на този благоприятен фон.