Най-голямата малайзийска банка Malayan Banking Bhd. (Maybank) предлага 2.7 млрд долара за придобиването на индонезийската Bank Internasional Indonesia (BII), предава Bloomberg. Сделката би превърнала Maybank в най-голямата чужда компания за финансови услуги в Индонезия.

Maybank надви Bank of China Ltd. в наддаването за покупката на 56 процентен дял в BII, предлагайки 1.5 млрд. долара или с 23% над цената на затваряне на акциите на индонезийската банка вчера. Делът се контролира от група компании, водени от сингапурския държавен инвеститор Temasek Holdings. Maybank също така ще предложи 1.2 млрд. долара на миноритарните акционери в BII за останалите акции.

При евентуално придобиване Maybank ще се сдобие с 230 банкови клона в четвъртата най-населена страна в света.

Temasek и партньорите на компанията печелят правото да закупят 51% в BII през 2003 г. Това е третата банка, която Индонезия продава през същата година, за да финансира бюджетния си дефицит.

Продажбата на BII ще донесе петкратна печалба на Temasek и партньорите на компанията, които са заплатили 216 млн. долара за дела си в банката.

Temasek контролира 75% от смесено предприятие, което притежава около 56% от BII. Останалите 25% са собственост на Kookmin Bank, най-голямата южнокорейска банка.

Temasek, която притежава дялово участие в две индонезийски банки, се опитва да продаде дела си в шестата по големина кредитна институция в страната - BII. Продажбата се налага от ново правило на централната банка, което забранява на чужди инвеститори да притежават повече от една банка в Индонезия. Temasek е собственик и на контролен пакет от акции и в Bank Danamon.