Банковият сектор остава стабилен през май. Нивата на основните показатели сочат приемлива доходност и съхранена ликвидна позиция, казват от БНБ в официалното съобщение за състоянието на банковата система към май.

Отчетено е увеличение на паричните средства на портфейлите с ценни книжа (с изключение на тези, държани за търгуване). Извършената обезценка през месеца - 99 млн. лв. е по-ниска от тази през април. Банковата система запазва капацитета си да компенсира допълнителните разходи - през май е реализиран нетен лихвен доход за 246 млн. лв. и нетни приходи от такси и комисиони за 64 млн. лв.

Печалбата на банковия сектор към 31 май възлиза на 280 млн. лв., или с 66 млн. лв. повече спрямо предходния месец. Това е вторият Вторият най-добър месец за банковата ни система през тази година, след март, когато банките в страната ни отчетоха 70 млн. лева печалба. Системата отчете за последно над 100 млн. лева положителкен финасов резултат през март 2009 година, в размер на 148 млн. лева.

Общата сума на активите на системата нараства с 0.4% и достига 74.5 млрд. лева. Портфейлите с ценни книжа се увеличават с 2.9% (154 млн. лв.) - основно дългови инструменти на чуждестранни емитенти, на разположение за продажба. Няма съществени изменения в пазарните позиции по групи банки и при отделните кредитни институции.

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) се увеличават с 0.2% (121 млн. лв.) до 54.4 млрд. лева. Определящо е увеличението при корпоративния сегмент - 0.3% (99 млн. лв.).

Експозициите на дребно нарастват едва с 0.1% (17 млн. лв.). При жилищните ипотечни кредити е отчетен слаб растеж (0.2%, 16 млн. лв.), а размерът на потребителските заеми остава без промяна спрямо април.

В останалите позиции на кредитния портфейл (централни правителства и некредитни институции) също е отчетено незначително нарастване. В рамките на месеца привлечените средства се увеличават с 0.4% (264 млн. лв.) до 63.5 млрд. лв. под влияние на динамиката в ресурса от граждани и домакинства и институции, различни от кредитни. Депозитите от населението бележат растеж с 235 млн. лв. (0.8%), а привлеченият ресурс от предприятия - със 118 млн. лева.

Делът на местните ресурси в общата сума на привлечените средства се запазва - 78%. В края на май балансовият капитал на системата е 10.2 млрд. лева. В резултат от повишения доход от текущата година той е увеличен с 0.6% (58 млн. лева).