Най-големите италиански банки стигат най-много до девето място в класацията на европейските банки по пазарна стойност. Те обаче се класират на първо място по друг критерии - обири, пише Bloomberg.

Обирите в италиански банки са съставлявали почти половината от всички банкови обири в Европейския съюз през миналата година, показва доклад от 30 юни на италианския банков съюз FIBA. В докладът се заключава, че италианските банки държат прекалено много кеш и имат прекалено много клонове.

Италия е отчела 1 744 банкови обира през миналата година, което е над шест пъти повече от обирите в Германия и 20 повече от банковите обири във Великобритания, според FIBA. Италианските банки са загубили 36.8 млн. евро, вследствие на тези обири през миналата година, показват данни на италианската банкова асоциация ABI.

"Колкото по-малко кеш циркулира в клоновете, толкова по-малко обири ще имаме," казват представител на ABI.

Изобилието от банкови клонове в квартали с минимално присъствие на полиция прави италианските банки лесна плячка за крадците, казва Алесандро Спагяри, секретар на FIBA.

Най-голямата италианска банка по брой на клоновете Intesa Sanpaolo SpA разполага с 5 921 офиса в Италия, което е над два пъти повече от клоновете на BNP Paribas SA във Франция и с около 1 000 повече от клоновете на Banco Santander SA в Испания.

Santander е втората най-голяма европейска банка по пазарна стойност след английската HSBC Holdings Plc, докато френската BNP Paribas е трета. Базираната в Милано Intesa е на 14-то място, показват данни на Bloomberg. UniCredit SpA е най-голямата италианска банка с пазарна стойност 39.9 млрд. евро, което я нарежда на девето място в Европа, след базираната в Цюрих Credit Suisse Group AG.

Италианските банки харчат повече от 700 млн. евро годишно за охранителна техника като камери и аларми, казва Спагяри. Малка част от тези средства се заделят за по-малките клонове, тъй като в там има относително ограничени количества кеш, според него.

Това устройва крадците и повечето банкови обири в Италия са в малки градчета като в два на всеки три обира се задигат по по-малко от 15 000 евро, според доклад на ABI от 10 юни. Много от извършителите са аматьори, като често са въоръжени единствено с ножове.

Четиридесет и една годишна майка е обрала три банки в района на Торино в един ден през май, докато седеммесечното й дете чакало в колата.

"Нямам постоянна работа," казала обирджийката пред полицията когато била арестувана при четвъртия си обир за деня. "Не знаех как ще се справя сама с малко дете." От полицията не разкриват идентичността на жената.

Безработицата в Италия наближава 9%, а икономиката чак сега излиза от най-тежката си рецесия от Втората световна война насам и обирите извършвани от "отчаяни хора" нарастват, казва Марио Фурлан, основател на миланската организация с идеална цел CityAngel, която помага на бедни и бездомни. В много бедни квартали обирането на банка дори не се смята за престъпление, според Фурлан.

От ABI се опитват да накарат италианците, който обичат да използват кеш, да преминат към кредитни карти и други безкешови инструменти, за да бъде подобрена сигурността и Италия да влезе в крак с останалата част от Европа.

Италианците правят средно по 66 безкешови транзакции на човек годишно, което е около една трета в сравнение със средното ниво за Еврозоната и четири пъти по-малко в сравнение с Великобритания, според доклад на Централната банка на Италия.