Бившият български еврокомисар Меглена Кунева ще става банкерка. Тя е предложена за член на борда на френската "БНП Париба", съобщиха световните агенции.

Кунева е едно от четирите нови имена, с които ще бъде разширен съставът на борда. С тях той ще стане 18-членен. Другите трима са Мишел Тилман, бивш изпълнителен директор на ING bank, Емил ван Брьокховен, преподавател по икономика в Университета на Антверпен, и Жан-Лоран Бонафе, заместник генерален директор по търговското банкиране.

Изборът на новите членове ще стане на общо събрание на акционерите, насрочено за 12 май. Френско издание напомни вчера, че като еврокомисар по защита на потребителите Меглена Кунева е публикувала критичен доклад за таксите, събирани от европейските банки, в това число и от френските.

Критиките са от септември м.г. Мандатът на Кунева в ЕК изтече в началото на тази година. Дни след това тя отклони предложението на Жозе Барозу да продължи работата си в Европейската комисия на ръководен пост - като директор на Бюрото на европейските политически съветници.

Тя обаче обяви, че предпочита да се отдаде на политическа кариера в родината си. Дни по-късно председателят на НДСВ Христина Христова каза, че е възможно Кунева да е техен кандидат за президент на изборите догодина. Аргументите й за това са, че първият български еврокомисар е "лице на партията" и "национален капитал".

Преди акционерите на "БНП Париба" да гласуват, Кунева трябва да консултира решението си с Етичния борд на Европейската комисия. Кунева отива в същата банка, в която след края на мандата на НДСВ отиде да работи и енергийният министър на жълтото правителство Милко Ковачев.

Той стана консултант на софийския клон на "БНП Париба", а в момента работи в централата на ЕБВР в Лондон.

Източник: в. Сега