Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да наблюдава всички банки на континента. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, след като председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу представи плана си за банков съюз.

"Не говорим за надзор на всяка банка. При всеки случай ЕЦБ не може да го прави. Става въпрос по-скоро за качество на надзора, а не за количество", обяви Меркел в реч пред парламента.

Канцлерът още предупреди да не се бърза с нова система, тъй като банковият надзор на ниво Европа "не бива да бъде налаган възможно най-бързо, защото след това може да не работи".

"Заслужава си още да си спомним как се появи кризата... тя започна с провала на банките", изтъкна Меркел, цитирана от БГНЕС.

Стана ясно, че националните органи за банков надзор нямат необходимите правомощия, посочи Меркел. "Следователно е добре и правилно да правим предложения за общ банков регулатор, особено в рамките на еврозоната", допълни тя.

По-рано днес председателят на ЕК Барозу представи плановете си за пълен банков надзор в ЕС с диригентска палка в ръцете на ЕЦБ.

Според него новата система "ще върне доверието в надзора на всички банки в еврозоната".

Европейският комисар по финансовите услуги Мишел Барние би трябвало да даде подробности за плана до края на деня.

Според работните предложения, ЕЦБ ще получи значително по-големи нови правомощия, включително ключовата власт да издава и отнема банкови лицензи.

Европейската централна банка приветства идеите като "важна крачка към полагане на основите на финансов пазарен съюз с оглед да се гарантира финансовата стабилност на еврозоната и Европейския съюз".

В комюнике германският финансов министър Волфганг Шойбле приветства предложенията на Комисията като "добра база за изграждане на нов европейски орган за банков надзор".

И той обаче предупреди: "Каквото и да се случи, качеството би трябвало да бъде на преден план пред бързината", когато се създава въпросният орган.