Ангела Меркел и Никола Саркози, които се опитват да сложат край на дълговата криза в Еврозоната, си дадоха три седмици, за да разработят план за рекапитализирането на банките, да стабилизират Гърция и да въведат промени в икономическото управление на Европа, информира Bloomberg.

"До края на месеца ще сме реагирали на въпроса с кризата и на въпроса с визията," заяви вчера френският президент в Берлин на съвместен бирфинг с германския канцлер.

На фона на увеличаващия се натиск да успокои пазарите и засилващите се опасения, че Гърция върви към фалит, Меркел заяви, че европейските лидери ще направят "всичко необходимо", така че банките да имат достатъчно капитал. Саркози обяви, че ще има план до срещата на Г-20 на 3 ноември.

Бордът на директорите на френско-белгийската банка Dexia SA вчера се събра, за да започне разделянето на банката, която е първата жертва на дълговата криза в сърцето на Европа. Белгийското правителство обяви, че ще плати 4 млрд. евро, за да поеме контрола на подразделението на банката за потребителско кредитиране като част от процеса.

Ръководителите на двете най-големи икономики в Европа потвърдиха намеренията си да задържат Гърция като част от еврозоната, но оставиха на международните кредитори, наричани Тройката, да направляват следващите стъпки. Саркози не повтори това което каза преди 10 дни, а именно че "не може да позволим на Гърция да фалира."

Еврото поскъпва днес с 0.5% до 1.3447.

След осмата си двустранна среща за последните 20 месеца, двамата лидери не обявиха ново споразумение за това каква роля трябва да играе европейския спасителен фонд, на фона на появилата се информация, че те имат различия за това как да бъде използван той.

"Ще рекапитализираме банките," каза Саркози. "Ще го направим с пълното съгласие на нашите германски приятели защото икономиката има нужда от това, за да се подсигури растеж и финансиране."

Европейските банки се нуждаят от 200 млрд. евро капитал, заяви през миналата седмица, Антонио Борджес, който оглавява Европейския департамент на Международния валутен фонд.

Европейските лидери се подготвят за последиците от евентуален гръцки фалит. Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле заяви пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, че правителствата на страните от Еврозоната може би не са преценили достатъчно добре размера на отписванията на гръцки дълг, когато са сключили споразумението през юли. Според него има "голям риск" кризата да се разпространи още повече.

Според Меркел доклад на екип инспектори от МВФ, ЕС и ЕЦБ по-късно този месец ще помогне за определянето не следващата стъпка за оставането на Гърция в еврозоната.

"Относно Гърция очакваме доклада на Тройката," каза Саркози. "По този въпрос също сме на едно мнение - ще вземем подходящите решения."