След като Германия склони на пакета мерки за спасяване на еврото, шансовете на президента на Бундесбанк Аксел Вебер да бъде следващият президент на ЕЦБ след Жан-Клод Трише нараснаха сериозно. Както узна Handelsblatt, това важно за Европа кадрово решение бе едно от поставените условия на ФРГ, а в преговорите дори се включи и лично канцлерът Ангела Меркел.

Жан-Клод Трише ще напусне поста си през есента на 2011 г., но разговорите за неговия приемник се водят от доста време насам. Все още е твърде рано да се твърди, че назначението на Аксле Вебер е решен въпрос, но е ясно, че шансовете му да седне на креслото стават все по-реални. В професионалните среди се говори, че особената настойчивост на ФРГ в предвижването на своя кандидат се обяснява и с притесненията на Берлин спрямо решението на ЕЦБ да изкупува проблемни държавни облигации.

Според добре информиран източник, един важен аргумент на германците в полза на Аксел Вебер е, че той е последователен противник на инфлацията. „ЕЦБ трябва отново се превърне в бастион на финансова стабилност", заяви един от събеседниците на Handelsblatt.

Освен това от Берлин са на мнение, че след като управителят на Централната банка на Португалия Виктор Констанс бе избран наскоро за вицепрезидент на ЕЦБ (на мястото на Лукас Пападемос, чиито мандат изтича в края на този месец), управителят на Banca d'Italia Марио Драги не може да има претенции да седне в креслото на Жан-Клод Трише: двама южняка начело на ЕЦБ? Това вече ще е прекалено. Разбира се, сегашните договорености имат неофициален характер, но все пак подксазват, че в политически план сделката е вече факт, сочат наблюдатели.

При това дискусията около намеренията на ЕЦБ да изкупува ДЦК на най-слабите членове на еврозоната е още разгорещена. Рязка критика по повод решението направи например бившият президент на Бундесбанк Хелмут Шлезингер. „Не смятам, че положението е толкова сериозно, че да изкарваме на бойното поле тежката артилерия. Икономическата мощ на най-стабилните страни от еврозоната е напълно в състояние да предотврати крах на единната европейска валута", заяви Шлезингер пред Handelsblatt.

Точно поради това банкерът счита като напълно излишно усилието по създаването на фонд в размер на 750 млрд. евро за спасяване на финансовата система на региона.

„ЕЦБ се постави в положение, в което тя просто ще бъде принудена да изкупува ДЦК. Това означава, че преминахме Рубикона", отбелязва Шлезингер. Като цяло банкерът няма нищо против финансов подкрепа под формата на временни заеми, но при едно условие, че се предприемат всички необходими икономически корекции. Според него без това стремежът към стабилност в дългосрочен план е недостижим.