Германия работи върху различни възможни схеми, включително такси за банките, за да се гарантира данъкоплатците да не са длъжни да плащат за рискове, поемани от банките в бъдеще, съобщи германският канцлер Ангела Меркел пред седмичното списание "Sonntag Aktuell".

„На всички е ясно, че данъкоплатецът не може да плаща за рискове, поемани от банките", според Меркел в публикувани откъси от интервюто. „В момента работим по модели за извличане на необходимите уроци от кризата. Един от тях ще бъде такса в зависимост от степента на риск от бизнеса на банките и нивото на неговата интегрираност (в банковата система)".

Висш съюзник на Меркел призова миналата седмица банките да плащат на правителството такса, която може да възлиза на 0.1 % от банковите авоари за частично покриване на разходите за финансиране на кризисни плащания. Финансовият министър Волфганг Шойбле миналия месец изтъкна, че е оптимист за постигането на международно споразумение за това банките да споделят разходите за икономическата криза.

„Банките трябва да допринесат сами за решението и трябва да е възможно, ако се налага, да се закриват банки методично без това да води до верижна реакция на финансовите пазари", посочва Меркел. „Ние сме длъжници на нашите граждани в това отношение и напролет ще направим предложение" в този смисъл, допълва германският канцлер.

Източник: БГНЕС