Kанцлерът на Германия Ангела Меркел подкрепи Марио Драги за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), информира Bloomberg.

Така управителят на Централната банка на Италия вече се ползва с подкрепата на основните политически лидери в ЕС.

"Познавам Марио Драги," казва Меркел в интервю за Die Zeit. "Той е много интересен и опитен човек. Той е много близо до нашите идеи за култура на стабилност и солидна икономическа политика. Германия би могла да подкрепи неговата кандидатура за президент на ЕЦБ."

Германия е последната от четирите най-големи страни в Еврозоната, която оказва подкрепа на Драги, след като миналия месец президентът на Франция Никола Саркози сподели пред италианския министър-председател Силвио Берлускони, че ще подкрепи италианеца. На следващия ден испанският финансов министър Елена Салгадо нарече Драги "отличен кандидат".

Осемгодишният мандат на Жан-Клод Трише като президент на ЕЦБ изтича през октомври, което освобождава поста във втората най-влиятелна централна банка в света след Федералния резерв на САЩ.

Германия не може сама да определя кой ще заеме поста, но това, че е най-голямата икономика в Европа и че отпуска най-голяма част от средствата за периферните страни от Еврозоната, й отреждат доминираща роля при назначението.