Главният изпълнителен директор на Merrill Lynch & Co. Джон Тейн, който се бори с 19 млрд. долара загуби, даде обещание миналата седмица да запази изплащането на тримесечния дивидент от 35-цента на акция на банката. Пазарът на опции обаче не му вярва, предава Bloomberg.

Пазарът очаква значително намаляване на дивидента, с около 50% или повече, според Стив Сосник, който търгува с опции към Interactive Brokers Group Inc.

Едно намаляване на дивидента би било първо в историята на Merrill, откакто компанията става публична през 1971 г., и ще представлява още един обрат за Тейн, който две седмици преди рекордното предлагане на акции за 9.8 млрд. долара, проведено миналия месец, заяви пред анализатори, че банката разполага с достатъчно капитал.

Merrill изплаща 35 цента дивидент на акция от първото тримесечие на 2007 г., когато борда на директорите вдигна дивидента от предишните 25 цента на акция. Бордът потвърди плащането на 30 юли.

Merrill, която е третата най-голяма брокерска къща в САЩ по пазарна стойност, плаща най-високата доходност от дивидент измежду конкурентите си в размер на 5.5%. Доходът се движи обратнопропорционално на цената на акциите, която е паднала с 52% тази година до 25.60 долара за брой.

Goldman Sachs Group Inc., най-голямата боркерска къща в САЩ, плаща 0.9% доход от дивидент, докато втората най-голяма- Morgan Stanley, плаща 2.7%, а четвъртата най-голяма Lehman Brothers - 4.4%.

Анализаторът на Sanford Bernstein & Co. Брад Хинц смята, че Merrill трябва да намали дивидента си с 64% до около 13 цента, за да освободи 1.5 млрд. долара капитал на година. Анализаторът на Fox-Pitt Kelton Дейвид Троун пък обяви на 12 август, че Merrill може да отчете повече от 5 млрд. долара намаления на стойността на активи през втората половина на годината и вероятно ще има нужда от допълнителен капитал като буфер.

Тейн, който пое поста през декември, заяви в интервю на 4 август, че не планира да намалява дивидента отчасти, защото много от служителите на банката притежават нейни акции. Бордът на директорите не е задължен да обявява промяна в дивидента за четвъртото тримесечие до октомври.

Тейн обаче няма да e единственияt, който може да не спази обещанието за запазване на дивидента. Citigroup Inc. оряза дивидента си с 41% миналия ноември, два месеца след като главният изпълнителен директор Гари Критенден обяви точно обратното. През януари главният изпълнителен директор на Wachovia Corp. Кенеди Томпсън обяви, че няма нужда да намалява дивидента. В последствие той загуби работата си, а банката намали дивидента с повече от 90%.