Разговорите на щатската инвестиционна банка Merrill Lynch & Co за продажбата на значително количество лоши кредити на Korea Asset Management Corp. срещат трудности поради спор относно цената, според CEO-то на корейската компания, информира Bloomberg.

Все още не е постигнато споразумение, тъй като двете компании имат различия по отношение на оценяването на стойността на активите, според Лий Чол Хви. Корейската компания се опитва да закупи значително количество от тези активи, но при тези условия сключването на сделка ще бъде трудно.

Провалът й би означавал, че с нарастването на ипотечните загубите Merrill, която е третата най-голяма брокерска къща в САЩ, и Lehman Brothers Holdings Inc. може да се наложи да намалят цените на активите, които се опитват да продадат. Държавната Korea Asset Management може да си позволи да прояви търпение, тъй като финансовата криза в САЩ вероятно ще свали още цените, според Лий.

CEO-то на Merrill Джон Тейн, който зае поста през декември, продава активи и инвестиции, свързани с високорискови заеми, след като компанията отчете повече от 50 млрд. долара загуби, свързани с кредитния пазар.

Korea Asset, която е основана през 1962 г., за да помогне при изчистването на просрочени заеми, създава фонд на стойност 871 млн. долара с местни партньори с цел закупуването на лоши заеми в САЩ, казва Лий. Компанията прави първата си инвестиция в чужбина през декември миналата година, когато, заедно с други южнокорейски компании, купува лоши дългове на стойност 117.6 млн. в Китай.

Корейските компании в момента се опитват да се възползват от колапса на цените на акциите на щатските компании. Korea Development Bank обяви на 2 септември, че води разговори за закупуването на дял от Lehman, а Korea Investment Corp, държавният инвестиционен фонд на страната, инвестира 2 млрд. долара в Merrill Lynch тази година.

През юли Merrill продаде облигации, гарантирани с рискови кредити (т. нар. CDO), на стойност 30.6 млрд. долара на компанията Lone Star Funds само за 6.7 млрд. долара. Продажбата е била наложителна, за да се намали риска за Merrill, според Тейн.