Щатската инвестиционна банка Merrill Lynch & Co. е все по-близо до това да продаде дяловете си във финансовата компания BlackRock Inc и в информационната агенция Bloomberg LP, като част от опита си да набере средства, с които да компенсира задаващите се намаления на стойността на активи в размер на 6 млрд. долара, информира The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, близки до банката.

Merrill най-вероятно ще обяви цена от около 5 млрд. долара за 20-процентния си дял в Bloomberg - едноименната компания на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Bloomberg има право на първи отказ на продажбата на пакета, което означава, че може да е трудно да бъдат привлечени конкуренти купувачи.

Merrill, която закупува дела в Bloomberg преди години, ще спечели милиарди от сделката, но приходите от продажбата ще бъдат обложени с данъци. Както Merrill, така и Bloomberg отказват коментари засега.

От Merrill също така очакват тази седмица преговори с високопоставени служители на компанията за управление на активи BlackRock, в която инвестиционната банка притежава 49-процентен дял. Активът се оценява на повече от 12 млрд. долара. Ако от Merrill не пристъпят към продажба, най-вероятно е инвестиционната банка да продаде част от дела си и да се опита да запази стратегическо партньорство с компанията.

Merrill не може да продаде дела си в BlackRock преди 2009 г. без съгласието на борда на директорите на компанията за управление на активи, като това условие е заложено при сключването на сделката за 9.8 млрд. долара през 2006 г.

Инвестиционната банка очаква намаления на стойността на активи в размер на почти 6 млрд. долара през второто тримесечие, а очакваната загуба за тримесечния период ще бъде четвъртата поред.