Щатската инвестиционна банка Merrill Lynch & Co Inc не планира набирането на повече капитал и ще продължи да свива счетоводния си баланс в условията на глобалната кредитна криза, заявява CEO-то на банката Джон Тейн, цитиран от Ройтерс.

Тъй като банката не е освобождавала служители в разгара на финансовата криза, напълно логично е да се фокусира върху разходите си, добавя Тейн.

"Съзнателно набрахме повече капитал, отколкото загубихме миналата година и вярваме, че няма да ни се наложи да се връщаме на капиталовия пазар в обозримо бъдеще", заявява Тейн на брифинг в Токио.

Намалената стойност на инвестициите на Merrill Lynch, свързани с ипотечния пазар в САЩ досега, възлиза на 24 млрд. долара.

Merrill Lynch е набрала около 12.8 млрд. долара капитал от края на 2007 досега, след като обяви сериозни загуби, свързани с ипотечния пазар през третото и четвъртото тримесечие.

Банката също така разшири хоризонта си извън САЩ в търсене на свежи средства, набирайки 6.6 млрд. долара от група, включваща японски, корейски и кувейтски инвеститори.

Снимка: EPA/JUSTIN LANE/БГНЕС