Щатската инвестиционна банка Merrill Lynch & Co може да избегне плащането на корпоративен данък във Великобритания за няколко десетилетия, след като начисли 29 млрд. долара загуби на подразделението си, базирано в Лондон, предава Reuters позовавайки се на Financial Times.

Почти цялата дейност на Merrill на пазара за облигации гарантирани с рискови кредити (т. нар. CDO) е била насочена през Merrill Lynch International, британското подразделение на компанията, според вестника.

Стойността на тези ценни книжа падна след началото на кризата на щатския пазар за високорискови ипотеки, а Merrill Lynch миналия месец продаде такива ценни книжа на стойност 30.6 млрд. на компанията Lone Star Funds само за 6.7 млрд. долара.

Merrill може да пренася в следващата година оперативните си загуби във Великобритания за неопределен период за данъчни цели, според вестника. При сегашния корпоративен данък във Великобритания в размер на 28%, банката ще може да намали данъците си на Острова с до 8 млрд. долара.

Говорител на правителството обаче е заявил, че данъчното законодателство на Великобритания не позволява трансграничното прехвърляне на печалба или данък.

Според данъчния закон на Великобритания и международните данъчни стандарти не е възможно печалби или загуби, отчетени в други държави, да бъдат прехвърляни в Кралството с данъчни цели, според този служител.