Министерството на финансите преотвори днес, 8 ноември, емисия държавни ценни книжа с оригинален матуритет от 10 години и 6 месеца. На аукциона бе постигната среднопретеглена годишна доходност от 5.81% за одобреното количество ДЦК в обем от 25 млн. лв. Това е най-ниската цена на доходност за емисията от всички проведени за нея аукциони от началото на годината насам, информираха от Министерството на финансите (МФ).

На проведените през юни и юли т.г. аукциони доходността бе съответно 6.15% и 6.10%, а през януари 2010 г. нейната стойност беше 6.37 на сто.

На проведения аукцион е отчетен висок инвеститорски интерес, като общият номинал на заявените поръчки достигна 162.4 млн. лв., а търсенето превиши предлаганото количество над 6 пъти. Постигнатият коефициент на покритие от 6.5 е рекорден за тази емисия от пускането й в обращение, се посочва още в съобщението на МФ.

„Емисията е от особена важност за Министерството на финансите, тъй като тя е база за определянето на дългосрочния лихвен процент за целите на сближаването - част от Маастрихтските критерии", коментират от ведомството. „Активно участие на аукциона бе регистрирано от страна на институционални инвеститори в лицето на пенсионни фондове, застрахователни дружества, договорни фондове и други, които участваха както със състезателни, така и с несъстезателни поръчки".

От МФ заявяват, че намалението на постигнатата доходност е в унисон с намалението на рисковата оценка за страната ни, изразена чрез спреда на цената на застраховката срещу фалит (CDS) по данни CMA.

Само за месец показателят на риска за България е спаднал от 235 на 207 базисни точки.