МФ пласира ДЦК за 45 млн. лв. номинал при 6.15% лихва

855
МФ пласира ДЦК за 45 млн. лв. номинал при 6.15% лихва

На проведения от БНБ днес аукцион за продажбата на част от 10-годишна емисия лихвоносни съкровищни облигации, МФ одобри поръчки в размер на 45 млн. лв. номинална стойност, в т.ч. несъстезателни поръчки в размер на 24.6 млн. лв., при следните цени на 100 лв. номинал и съответните доходности, изчислени съобразно методиката, използвана от Министерството на финансите:

Цена на 100 лв. номиналГодишна доходност
Минимална91.69 лв.6.22 %
Максимална93.56 лв.5.95 %
Среднопретеглена92.22 лв.6.15 %

Източник: БНБ

Аукционът се проведе по условията, определени от финансовото министерство, а именно МФ предложи за продажба съкровищни облигации в размер на 45 млн. лв. при минимална цена за участие в аукциона - 90.00 лв. на 100 лв. номинал и лихвен процент 5 % годишно, информират от БНБ.

Датата на плащане за одобреното количество е 30 юни (сряда). Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 91.1 млн. лв., в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 24.6 млн. лв. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 91.14 лв. на 100 лв. номинал.

В аукциона участваха 11 бр. първични дилъри на ДЦК.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.


 

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg