МФ проведе първи аукцион за замяна на ДЦК

1455
МФ проведе първи аукцион за замяна на ДЦК

За първи път вчера, 24 октомври, Министерството на финансите (МФ) проведе аукцион за обратно изкупуване на държавни ценни книжа, без определен срок, чрез замяна с ДЦК от друга емисия (switch auction). Целта на аукциона бе изглаждане на погасителния профил на плащанията по държавния дълг в началото на 2012 година, информираха от финансовото ведомство.

За обратно изкупуване беше предложена емисия с оригинален матуритет от 5 години (source bond) и остатъчен матуритет към датата на провеждане на операцията от 3 месеца (падеж на 24 януари 2012 година), като в замяна бе предложена седемгодишна облигация (settlement bond), емитирана на 17 февруари 2010 г. с падеж на 17 февруари 2017 година, която към датата на операцията е с остатъчен матуритет от 5 години и 4 месеца.

Номиналната стойност на заявените и съответно одобрени поръчки бе в размер на около 25.2 млн. лева, като след този аукцион обемът на емисията премина 250 млн. лева. Предложените на аукциона цени за обратно изкупуване са по-ниски от пазарните котировки за тази емисия, като среднопретеглената цена за 100 лв. номинал по Емисия 300/2007 е 100.57 лв. с доходност 1.69%.


Цената, по която пазарните участници придобиха Емисия 401/2010, беше предварително фиксирана на 100.75 лв. за 100 лв. номинал с доходност 4.39%.

Реализираният спред по седемгодишната емисия, с която се извърши замяната, спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет, отбеляза намаление в сравнение с предходните преотваряния на тази облигация. Това е един от най-ниските регистрирани до момента спредове в този матуритетен сегмент, уточняват от МФ.

Участие в първия в България аукцион за замяна на ДЦК без движение на парични потоци, регистрираха първични дилъри, които имат традиционно силно присъствие на вътрешния дългов пазар. Министерството на финансите отчита интереса на пазарните участници към подобен вид операции за управление на инвестиционните портфейли и възнамерява и в бъдеще да продължи да предлага нови методи и инструменти при управлението на вътрешния дълг, се казва в съобщението на министерството.

Решението на Министерството на финансите за провеждане на тази операция е в съответствие с целите, насочени към постигане на плавен профил на погашенията по дълга и редуциране на риска за рефинансиране на суверенния портфейл задължения, без да се увеличава размерът на държавния дълг, обясняват от МФ.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg