Банкоматите може да останат без защита след 8 април, тъй като Microsoft изисква софтуерът да бъде подновен, алармират от компанията. Реално обаче у нас банките ще въведат собствени защити.

95% от банкоматите в света работят с 12-годишната операционна система на Microsoft Windows XP, сочат данните на най-големия американски доставчик на банкомати NCR. Предстои обаче промяна в поддръжката на XP, което означава, че софтуерът на банкоматите трябва да бъде обновен през 2014 г.

В противен случай машините ще бъдат лишени от поддръжка от Microsoft. На 8 април 2014 г. компанията ще преустанови поддръжката на Windows XP, оставяйки фирмите, които използват операционната система, както и 95% от АТМ устройствата без защита срещу рискове, свързани със сигурността и възможни деформации.

Това важи и за банкоматите, ползвани в България от банките и от БОРИКА. Нещата не са толкова страшни, както се представят, успокои Мирослав Вичев, изпълнителен директор на Банка ДСК по IT, цитиран от вестник "Стандарт".

Причината е, че всяка банка работи по своя операционна система, която е достатъчно стабилна, за да обезопаси банкоматите за периода слез 8 април. Повечето банки вече са снабдили по-новите си операционни машини с нови системи или предстои да го направят, обясни Вичев.

Според него подмяната е нормална търговска практика и стабилните кредитни институции влагат много средства в обезопасяването на IT системите.