В САЩ започна предварителното изслушване по иска на американския милиардер от руски произход Игор Олеников срещу швейцарската банка UBS. Бившият клиент на банката иска обезщетение от 1.7 млрд. долара за морални щети, които банката му нанесла, скривайки от американските данъчни власти данни за неговите сметки. Това сътрудничество с банката струвало на милиардера многомилионна глоба и двегодишна условна присъда.

Историята на конфликта започва още през 2007 г., когато американската Темида осъди Олеников за укриване на данъци с две години условна присъда и 52 млн. долара глоба. Тогава милиардерът призна, че притежава тайни сметки в Швейцария, Лихтенщайн, Великобритания и на Бахамите.

Обвинявайки във всички смъртни грехове своите банкери, милиардерът реши да заведе дело срещу UBS, която според него не е изпълнила своите задължения да съобщи на властите за тайните му сметки.

Освен това той обвинява банката, че е подложила вложените в нея 200 млн. долара на излишен риск, инвестирайки ги в сложни финансови инструменти, от които бизнесменът спечелил 12 млн. долара, върху които също не е платил данъци.

Самата банка отрича всички обвинения, заявявайки, че г-н Олеников прекрасно е знаел, че банковата му сметка е тайна за данъчните служби и че от преписката между него и банката е ясно, че това изобщо не е единствената му такава сметка.

Тя признава вината си, че е съдействала на клиента да скрие капитала си, отбелязвайки, че „никога не е въвеждала в заблуждение вложителите по повод юридическата необходимост от оповестяване на тази информация пред данъчните служби“. Освен това UBS няколко пъти предупредила клиента за потенциалната углавна отговорност от скриване на средствата.

Самата UBS напълно се е разплатила със САЩ за помощта, предложена на богати клиенти, укриващи дължимите си данъци. Банката прие да плати глоба от 780 млн. долара.