Лихвите по кредитите са гореща тема в обществото ни. Искам да акцентирам върху една особеност, че лихвените проценти у нас си имат своята отрицателна и положителна характеристика. Това заяви проф. Гарабед Минасян по време на представянето на данните от социологическото „Задлъжнялостта на населението: състояние и перспективи" (с фокус физически лица).

Икономистът припомни, че лихвените проценти в страната нараснаха в последно време, което даде и основание за протести, на които се визираха лихвите по кредитите, загърбвайки тези по депозитите. „Сякаш сега има загатване за задържане на лихвените проценти при кредитите, но още не може да се говори за подобна тенденция. Най-вероятно задържането е реакция на банките от тревогите на обществото", смята още ученият.

Той припомни и друг един факт, а именно, че БНБ не може да финансира търговските банки, поради което последните трябва сами да си подсигурят ресурс. Единият от източниците са чрез привличане на депозити. „Лихвите в случая са високи, защото банките са принудени да ги вдигат. Това за тях са разходи, което се отразява и на кредитирането", коментира Минасян.

Според него високите лихви са оказали натиск върху инфлацията и валутния пазар. „Имаше опасност да се премине масово към еврови експозиции, но сега този процес е овладян", посочи Гарабед Минасян. „Банките съумяха да приберат горещата парична маса и така да се стигне до успокояване на инфлационните процеси".

Като положителен ефект от високите лихви по депозитите ученият изтъкна, че по този начин банковата ни система е успяла да задържи чуждия капитал в страната. „В началото на 2008 г. чуждите депозити бяха за около 5 млрд. лв. За близо две години те нарастват до 18-19 млрд. лв. Това е така, защото има доверие към функционирането на банковата ни система, която може да гарантира добра доходност", посочи той.

Гарабед Минасян посочи, че става дума за автоматични стабилизатори на системата. Въпреки това, подобни стабилизатори имат краткосрочен ефект и ако нещата се задържат по-продължително време, то финансовата система може и да се разклати.

На свой ред той попита кое би било по-добре - високи лихви по кредити и депозити или ниски лихви по кредити и депозити, като допълни, че вероятно при втория сценарий последиците биха били катастрофални. „Лихвите ще се успокоят тогава, когато икономиката заработи добре", заяви още Минасян.