Банкерите винаги са признавали, че каквито и системи за защита на банковите карти да прилагат, измамниците са все една крачка пред тях. Затова и постоянно се обновяват различните методи за предотвратяване на проникването в сметките на граждани и фирми.

Без съдействието на собствениците на тези сметки обаче няма да има сериозни успехи срещу крадците, категорични са банкови специалисти. Според тях постоянното финансово ограмотяване на гражданите и запознаването им с начините сами да се предпазват от измамници е най-сигурният начин за намаляване броя на ужилените.

Специалистите предупреждават за появата на почти незабележими скимиращи устройства и миниатюрни видеокамери, монтирани в банкоматите. Доскоро тези устройства можеха да се забележат без проблем при отвора за поставяне на банковата карта или под клавиатурата с цифрите.

Сега обаче те са съвсем малки и така изкусно замаскирани, че дори специалистите трудно ги забелязват, казва Емил Миланов, директор "Картов център" в ОББ, цитиран от вестник "Стандарн". Вече и за самите експерти е предизвикателство да ги засекат.

Колкото е да е странно, най-сигурният начин за защита е просто да покривате с ръка клавиатурата на банкомата, когато набирате ПИН-кода си, съветва Миланов.

Около 70-80 процента от измамите обаче стават през интернет, твърдят експертите. Причината е в голямото нарастване на пазаруването и плащането в мрежата, което става главно с кредитни карти. Все по-често клиентите прибягват до осигуряване на сметките си с 3D-защита, която е последното засега препятствие пред измамниците.

Технологията на системата е в присвояването на допълнителен ПИН-код за съответната банкова карта, т. нар. securecode, който се съхранява от обслужващата банка. Когато набирате ПИН-кода си, за да се идентифицирате в системата за плащане, при 3D-защитата операцията активизира втория код, който се съхранява в системата на вашата банка и, така да се каже, само тя го "знае".

Ако транзакцията се извършва от фалшив сайт, каквато е схемата при т. нар. фишинг - с въвеждането на данните на картодържателя те веднага са копирани от операторите на сайта-менте - тогава командата не попада на правилната интернет страница и банката съответно не активира допълнителния код. Така транзакцията просто не се извършва и клиентът е спасен от ограбване, а парите му защитени.