През 2013 г. жилищното кредитиране отчете спад от 1.2 на сто, а година по-късно регистрира нови 0.9 на сто понижение.

По-слабо отдаване на кредити за покупка на имоти бе наблюдавано от централната ни банка и през изминалата година, когато понижението бе отново от 1.2 на сто.

Дали тази тенденция няма да бъде прекъсната още през настоящата година? Данните на БНБ до юни сочат за 0.2 на сто ръст от началото на годината, след отчетените нулеви нива на повишение от май.

Дори и този минимален ръст явно дава основание да смятаме, че годината ще бъде успешна за българските банки от гледна точка на ипотечното кредитиране.

Не така стоят обаче нещата при потребителските кредити, където е отчетен спад от 1.3 на сто, както и при овърдрафтите, намаляващи с 5.9%.

Ръст от 4.9 на сто се отчита при Другите кредити, което обаче оказва слабо влияние на общите заеми, отпуснати на Домакинствата, поради ниския им размер от под 800 хил. лв.

Анализ от главния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов, предоставен на Profit.bg сочи, че през настоящата година се очаква минимален спад от 0.7 на сто, но респективно 2 и 4.3 на сто повишение през 2017 и 2018 г. и 4.4 на сто за 2017 г.

Ако прогнозата се окаже вярна, то можем да очакваме доста активни оставащи пет месеца от 2016 г., както и силни следващи години от гледна точка на кредитирането. Прогнозният ръст на кредитирането за домакинствата за 2019 и 2020 г. ще е съответно 5.8 и 6.5 на сто.

Факт е обаче, че при настоящите ниски лихви по кредитите това би означавало и значителна подкрепа за имотния пазар в страната, който, както е видно от последните данни на имотните агенции и Агенцията по вписванията, отчита ръст само в част от големите градове у нас – София, Пловдив, Варна и Бургас, и много по-малко повишение в останалите, като Велико Търново или градовете, разположени в близост до столицата.