Собственикът на МКБ Юнионбанк, унгарската MKB Bank, може да бъде продаден. Това обмисля основният акционер на унгарския трезор - втората по големина държавна банка в Германия Bayerische Landesbank (BayernLB).

Това съобщи Portfolio.hu, цитирайки речта на новия главен изпълнителен директор на немския трезор Герд Хойзер.

MKB Bank е третата по големина кредитна институция в Унгария, като през септември 2009 г. увеличи до 94% дела си в капитала на българската МКБ Юнионбанк. MKB купи 60% от Юнионбанк през 2005 г.

Миноритарни акционери в Юнионбанк са Юнион Груп и Европейската банка за възстановяване и развитие. Чрез заплануваната продажба главният изпълнителен директор на BayernLB Герд Хойзер се надява да подобри рентабилността на немската банка, която получи финансова помощ от 10 млрд. евро от провинция Бавария през миналата година и по този начин бе национализирана.

Предишният главен изпълнителен директор на BayernLB - Майкъл Кемер, подаде оставка през декември, след като австрийското правителство национализира ипотечния кредитор Hypo Alpe-Adria, за да го спаси от фалит. Това коства 3.3 млрд. евро на BayernLB, която беше мажоритарен собственик на Hypo Alpe-Adria преди национализацията с дял от 67.1%.

Провинция Бавария държи 95.8% от BayernLB, като новото ръководство на банката се надява чрез подобряване на своите финансови резултати да осъществи по-бързо смяна на собствеността.

Немската банка отчете загуба за втора поредна година, като излезе на 2.63 млрд. евро загуба за 2009 г. в сравнение с отрицателен финансов резултат от 5.08 млрд. евро за 2008 г.

От BayernLB намират продажбата на своя унгарски филиал MKB Bank за по-удачна от тази на немското си подразделение DKB Deutsche Kreditbank.

Ръководството на финансовата компания уточнява, че не изключва възможността и да осъществи първоначалните си намерения за MKB Bank, които предвиждаха продажба чрез фондовата борса във Франкфурт до 2013 г.

Но ако се наложи, ще се търси нов собственик чрез неборсова продажба по-рано от посочената година.

Източник: в. Стандарт