По-висока активност в плащането на задълженията си са демонстрирали българите през месец юни спрямо предходния май. Това показва индексът на събираемостта (ИНС) на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Цифровият показател следи промените в тенденциите в задлъжнялостта на домакинствата от месец януари 2010 г., когато е фиксиран условно на 100 пункта.

Докато през май 2012 г. ИНС се равнява на 119.3, то месец по-късно той вече е 121.9. Това, според анализаторите от АКАБГ, се дължи на сезона – по-високата сезонна заетост през лятото в комбинация с липсата на сметки за парно и по-ниските такси за електричество.

„Лятото е изключително активно за туристическия бранш в страната”, според председателя на асоциацията Райна Миткова-Тодорова.

„През този сезон се отварят временни работни места, което логично води и до ръст в събираемостта. Тъй като работещите на морето, например, са предимно млади хора, лятото се отразява благоприятно преди всичко на тяхната финансова стабилност. За юни ние отчетохме с около 23% по-висок ръст в събираемостта на дълговете на хората до 30 години, в сравнение с тази на по-възрастните”, уточнява Миткова-Тодорова.

Позитивна тенденция демонстрира индексът на събираемостта на годишна база, посочват още от АКАБГ. ИНС е бил с над 5 пункта по-нисък през месец юни на миналата 2011 г.

Покачването на събираемостта на дълговете на хората за година е позитивен знак в няколко насоки. От една страна, това говори за цялостно стабилизиране на икономиката и на приходите на хората. От друга, по-активното покриване на задълженията говори за растящата финансова култура на потребителите.

Според АКАБГ времената, в които много българи вземаха прибързани и неразумни решения за кредити, които не могат да изплащат, вече са минало. Затрудненията в покриването на задълженията и лишаването от основополагащи неща за известен период от време накара хората да правят внимателен и прецизен план на приходите и разходите си, коментират от асоциацията.

Все пак лятото е нож с две остриета по отношение на кредитния пазар, предупреждават от АКАБГ. Продължава тенденцията в натрупването на задължения по потребителските кредити – при 25% през май този тип дългове са нараснали с допълнителни 3% през юни, което в рамките на месец представлява сериозен ръст.

Потребителските кредити имат сериозно оскъпяване и често подлагат финансовата стабилност на дадено домакинство на риск. Специалистите от АКАБГ съветват прибягването до такъв тип задължение да става само след внимателно обмисляне на всички плюсове и минуси.

Причината за нарастващите задължения по потребителски заеми в конкретния случай се дължи на решението на хората да предприемат сезонни дейности като ремонти, например. Все още има и случаи на изтегляне на потребителски кредит за лятна почивка.

„Не са малко хората, които решават да прибегнат до външно финансиране, само за да отидат на море”, посочва Райна Миткова-Тодорова. „Това, обаче, е напълно неразумен ход. На практика, повечето хора, които в момента нямат възможността да си позволят почивката, която желаят, няма да имат по-добро финансово положение и след месец, но вече ще имат дълг, при това с бързо натрупващи се лихви. Затова е по-добре да избягваме разходи, които не са по силите ни, и да се съобразяваме с финансовото си състояние в момента”, съветва Миткова-Тодорова.

По отношение на междуфирмената задлъжнялост се наблюдава не толкова позитивна тенденция. Ръстът на лошите кредити се дължи именно на покачването на фирмените заеми. Една от причините напоследък е покачването на цените на горивата.

Все повече компании изпитват затруднения и правят опити за преструктуриране на дейността си. Онези, чиято дейност е тясно свързана с потреблението на гориво, все по-често съкращават персонала си, за да се справят с разходите, като обикновено това са малки и средни предприятия, посочват от АКАБГ.

От асоциацията съветват собствениците на малък и среден бизнес да следят много внимателно всички приходи и разходи и добре да премислят за кое задължително трябва да се харчи и от кое може да се спести.