Moody's: Отрицателна перспектива за българските банки

1313
Moody's: Отрицателна перспектива за българските банки

Перспективата по кредитния рейтинг на българската банкова система е отрицателна, отразявайки основно негативния ефект от икономическата рецесия в страната върху качеството на кредитните портфейли и нетните печалби на местните банки, се казва в оценка на Moody's Investors Service за банковата система на България.

"След няколко години на силен икономически ръст, българската икономиката беше значително засегната от световната финансова криза и влезе в рецесия през 2009 г. От края на 2008 г. кредитната активност започна да намалява, което основно беше в резултат на слабото търсене, по-предпазливото кредитиране от страна на финансовите институции и по-затегнатите условия за финансиране както в страната, така и на международните пазари," казва Елена Панайоту, автор на доклада.

Рязкото влошаване на състоянието на българската икономика се отрази и на банковата система през 2009 и от Moody's очакват, че отчетените през 2009 г. негативни тенденции по отношение на качеството на активите на банките и на рентабилността им ще продължат в следващите 12-18 месеца.

"Ние разбираме, че банковата система остава рентабилна и разполагат със стабилни капиталови буфери, създадени по време на добрите макроикономически условия и регулациите, въведени от Българската народна банка. Вследствие на това, по-големите банки имат по добри капиталови нива и по-голяма способност за поемане на загуби," обяснява Панайоту. Лошите кредити в системата обаче са нараснали с много бърз темп през 2009 г., което от своя страна доведе до по-големи разходи за заделянето на провизии и намалена нетна рентабилност на повечето банки.

Високото ниво на чужда собственост в банковата система изигра сериозна роля в последните години по отношение на подобряване на качеството на услугите и продуктите в сектора, както и за подобряването на системите за управление на риска на банките. От Moody's обаче предупреждават, че настоящият икономически спад ще подложи на още по-голям тест системите за управление на риска, които са били внедрени по време на икономически просперитет и кредитен бум.

Въпреки че чуждестранните банки майки се очаква да запазят присъствието си на българския пазар, финансирането, което предоставят на подразделенията си вероятно ще бъде ограничено през 2010 г., като се вземат предвид трудностите на техните местни пазари. В случаите, в които се оказва подкрепа, от Moody's смятат, че стойността на финансови средства ще остане висока предвид по-високите рискове на българския пазар.

"По отношение на рентабилността ние очакваме генерирането на приходи да бъде ограничено от малкия ръст на бизнеса, въпреки добрите лихвени маржове. Завишените разходи за заделяне на провизии ще продължат да влияят негативно на нетната рентабилност. От друга страна очакваме усилията на ръководствата за рационализиране на дейността на банките и ограничаване на разходите частично да намали натиска върху печалбите," казва Панайоту.

Рейтинговата агенция също така предупреждава, че слабото икономическо възстановяване през 2010 г. и очакванията за продължаващо нарастване на безработицата предполагат, че лошите кредити ще продължат да се увеличават, макар и с по-бавен темп.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Марж Лихвен
# 0
13:03 | 10 March 2010
Какви системи за управление на риска бе, другарко Панайоту - целият риск е за клиентите, които го поемат във всеки удобен за банките момент и то без предупреждение. Фирми, домакинства и държава се гърчат в криза, само банките са на печалба. Прав е NIK, че няма да си теглят капиталите гръцките банки, а ще опъват високите проценти по кредитите, докато анализатори като др. Панайоту ни обясняват за "по-високите рискове на българския пазар". А за Гръцкия какво ще кажете?
NIK
# 1
11:03 | 9 March 2010
ТУК НАКРАТКО ЩЕ ИЗЯСНИМ КАК ЛИХВИТЕ В БЪЛГАТИЯ СА ТАКА НЕРЕАЛНО ВИСОКИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ЕВРОЗОНАТА . СХЕМАТА Е СЛЕДНАТА : - БАНКИТЕ "МАЙКИ" /ПРИМЕРНО - УНИКРЕДИТ-БУЛБАНК, ОББ, ПРОКРЕДИТБАНК РАЙФАЙЗЕН И МН.ДРУГИ/ В ЕВРОЗОНАТА ВЗИМАТ ПАРИЧЕН РЕСУРС ОТ ЕЦБ И БАНКАТА ЗА ВЪСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА 1% ПРОЦЕНТ . СЪЩИТЕ ТЕЗИ БАНКИ "МАЙКИ" ГИ ОТПУСКАТ НА СВОИТЕ ФИЛИАЛИ НА СТРАНИ ИЗВЪН ЕВРОЗОНАТА / В СЛУЧАЯ БЪЛГАРИЯ /КАТО ЦЕНАТА НА ТОЗИ РЕСУРС ВЕЧЕ Е ПОСКЪПНАЛ НА 5 до 15 % ПО РАЗЛИЧНИТЕ КРЕДИТИ .ВСИЧКО ТОВА СТАВА С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА НАШИТЕ ЕВРО-"ПАРТНЪОРИ" И НАШИ ПОЛИТИЦИ. ЕТО КАК КОГАТО ВИ ОБЯСНЯВАТ ЧЕ БАНКИТЕ "МАЙКИ" НЕ ИЗТЕГЛЯЛИ СВОИ АВОАРИ ОТ КЛОНОВЕТЕ СИ В БЪЛГАРИЯ СА ЧИСТА ЛЪЖА. ТЕ ВСЪЩНОСТ ИЗТЕГЛЯТ СВОИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ "ПОСРЕДНИЧЕСКАТА" СИ ДЕЙНОСТ. КЛИМАТА И КОМФОРТА КОЙТО ИМ УСИГУРЯВА БЪЛГАРИЯ НЯМА АНАЛОГ ДОРИ В ДРУГИ БАЛАНСКИ СТРАНИ КАТО СЪРБИЯ ,СЛОВЕНИЯ И ДР. РАЗЛИЧНИ МЕДИИ КАНЯТ БАНКЕР ОТ ЕДНА ИТАЛИАНСКА БАНКА КОЙТО НИ РАЗАСНЯВА КОЛКО БИЛ СКЪП РЕСУРСА И Т.Н. И Т.Н. ИСТИНАТА Е ЧЕ ТЕЗИ БАНКЕРИ МНОГО ЛОВКО МАНИПУЛИРАТ АУДИТОРИЯТА И НЕЗАПОЗНАТИТЕ С ТЕЗИ ПОДРОБНОСТИ ИЗПИСАНИ ПО-ГОРЕ.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg