Американската рейтингова агенция Moody's понижи оценката на трите най-големи австрийски банки - Ерсте банк (Erste Bank), Райфайзен банк интернешънъл (Raiffeisen Bank International) и Банк Аустрия (Bank Austria), филиал на италианската банка Уникредит (UniCredit) - главно заради изложеността им на финансовата криза в страни от Източна Европа, предаде Франс прес и БТА.

В изявление агенцията подчертава, че Ерсте банк е силно изложена в Източна Европа, най-вече в Унгария и Румъния, а понижаването на оценката на Банк Аустрия се оправдава с несигурното положение на Уникредит.

Оценката на Ерсте банк е понижена с две степени до А3, а тези на Райфайзен банк интернешънъл и Банк Аустрия с една степен съответно на А2 и А3. Освен това за Ерсте банк и Банк Аустрия перспективата е "отрицателна", а за Райфайзен банк интернешънъл остава "стабилна".

Moody's понижи рейтинга и на 6 германски банки. Като обяснение за понижения рейтинг на германските банки, агенцията изтъкна загрижеността си за качеството на активите на германските кредитни институции в контекста на влошаващата се криза в еврозоната.