Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service днес промени перспективата по рейтинга за финансовата сила на британската банка Barclays от стабилна на отрицателна, информира Reuters.

От рейтиговата агенция изтъкнаха като причина несигурността по отношение на управлението на банката.

От Moody's казват, че промяната отразява опасенията, че оставките на висши ръководители и последващата от това несигурност около посоката, в която ще поеме банката, са отрицателни за облигационерите.

"Натиска от страна на акционерите и политиците върху Barclays, в резултат на който се стигна до оставките на главния изпълнителен директор, главния оперативен директор и обявеното намерение от страна на председателя на банката да се оттегли от поста, може да се засили и да накара банката да промени бизнес модела си, така че да се отдръпне от инвестиционното банкиране и да реформира слабостите в своята бизнес култура," казват от агенцията.

Рейтинга за финансова стабилност (C-/ baa2), както и дългосрочния и краткосрочния рейтинг на Barclays остават без промяна.

Moody's вече постави отрицателна перспектива по депозитния рейтинг на банката поради очакванията правителството да намали подкрепата си за големите британски банки в средносрочен план.