Moodys постави под наблюдение рейтинга на ПИБ

1077
Moodys постави под наблюдение рейтинга на ПИБ

С настоящото Ви уведомяваме, че вчера рейтинговата агенция Moody's постави под наблюдение за евентуално понижение рейтинга D за финансова стабилност (BFSR.) и рейтинга Ba1 на дългосрочните депозити в чужда и местна валута на Първа инвестиционна банка АД ().

Рейтинговата агенция постави под наблюдение за евентуално понижение и рейтинга Ba1 за необезпечен дълг и рейтинга Ba2 на подчинения дълг, се казва в съобщение на x3news.

В съобщението за медиите на Moody's се казва, че рейтинговото действие е предприето заради скорошното изтичане на депозити от ПИБ, причинено от разпространявани в интернет слухове относно финансовото състояние на Банката.

Споменава се публичното изявление на Българска народна банка (БНБ), което отхвърля слуховете като безпочвени и потвърждава доброто състояние на Банката, и че БНБ ще използва целия си инструментариум, за да запази стабилността и финансовото здраве на Банката.

В съобщението за медиите се посочва също, че Moody's взема под внимание позицията на ПИБ и БНБ, че закриването на депозити е престанало и ефектът върху депозитната база на Банката не е бил значителен.

Рейтинговата агенция изтъква, че ще фокусира прегледа си върху оценка на евентуалните дългосрочни ефекти върху дейността на Банката, по-специално пазарната й репутация, възможностите за финансиране, развитието на дейността и цялостната й бъдеща финансова основа.

От Moody's заявяват, че ако прегледът покаже, че растежът на бизнеса и динамиката на депозитите на ПЕБ са устойчиви и са се върнали към нормалното си състояние, рейтингите могат да останат непроменени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg