Moody's преразгледа рейтингите на четири български банки

1583
Moody's преразгледа рейтингите на четири български банки

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service предприе действия по рейтингите на четири български банки след преоценка на устойчивостта на техните печалби и капиталови позиции, с оглед на нарасналите кредитни загуби вследствие на задълбочаващата се рецесия.

Засегнатите банки са Първа инвестиционна банка, Банка ДСК, Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк.

Moody's намалява рейтинга за финансова стабилност на Първа инвестиционна банка от D на D-. Дългосрочните депозитни рейтинги на банката в местна и чуждестранна валута също са занижени с от Ba1 до Ba2. Всички рейтинги са с отрицателна перспектива.

Рейтингът за финансова стабилност на Банка ДСК остава D+, но перспективата е променена на „отрицателна". Депозитният рейтинг в местна валута на банката е понижен от Baa2/Prime-2 до Baa3/Prime-3. Рейтингът в чуждестранна валута остава на ниво Baa3/Prime-3. И двата рейтинга са с отрицателна перспектива.

При Райфайзенбанк рейтингът за финансова стабилност и депозитните рейтинги в местна и чуждестранна валута са потвърдени на нива D+ и Baa3/Prime-3 респективно. Перспективата също остава негативна.

Рейтингът за финансова стабилност на МКБ Юнионбанк остава на ниво D- докато депозитните рейтинги в местна и чужда валута са потвърдени на ниво Ba2/Not Prime. Отрицателната перспектива също е запазена.

Рецесията в България се задълбочава, което е довело до повече фалити, нарастващо ниво на безработица и намаляване на разполагаем доход на гражданите.

Финансовото представяне на корпоративния сектор по специално се е влошило значително, основно поради заниженото търсене на български експортни стоки от страна на основните търговски партньори на България и вследствие на намаляващите чуждестранни инвестиции.

Въпреки че банковият сектор продължава да бъде печеливш, добре капитализиран и може да се похвали добри нива на ликвидност, от Moody's отбелязват повишението на лошите кредити до ниво от 5.63% към края на септември 2009 г., в сравнение с 2.41% от всички кредити към края на 2008 г.

"Като се има предвид, че показателите, свързани с качеството на активите на банките изостават с няколко месеца от макроикономическите показатели, е важно настоящите рейтинги на банките да отразяват очакванията на Moody's за техните бъдещи загуби," казва Елена Панайоту, главен анализатор на Moody's за българските банки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg