Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service предприе действия по рейтингите на четири български банки след преоценка на устойчивостта на техните печалби и капиталови позиции, с оглед на нарасналите кредитни загуби вследствие на задълбочаващата се рецесия.

Засегнатите банки са Първа инвестиционна банка, Банка ДСК, Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк.

Moody's намалява рейтинга за финансова стабилност на Първа инвестиционна банка от D на D-. Дългосрочните депозитни рейтинги на банката в местна и чуждестранна валута също са занижени с от Ba1 до Ba2. Всички рейтинги са с отрицателна перспектива.

Рейтингът за финансова стабилност на Банка ДСК остава D+, но перспективата е променена на „отрицателна". Депозитният рейтинг в местна валута на банката е понижен от Baa2/Prime-2 до Baa3/Prime-3. Рейтингът в чуждестранна валута остава на ниво Baa3/Prime-3. И двата рейтинга са с отрицателна перспектива.

При Райфайзенбанк рейтингът за финансова стабилност и депозитните рейтинги в местна и чуждестранна валута са потвърдени на нива D+ и Baa3/Prime-3 респективно. Перспективата също остава негативна.

Рейтингът за финансова стабилност на МКБ Юнионбанк остава на ниво D- докато депозитните рейтинги в местна и чужда валута са потвърдени на ниво Ba2/Not Prime. Отрицателната перспектива също е запазена.

Рецесията в България се задълбочава, което е довело до повече фалити, нарастващо ниво на безработица и намаляване на разполагаем доход на гражданите.

Финансовото представяне на корпоративния сектор по специално се е влошило значително, основно поради заниженото търсене на български експортни стоки от страна на основните търговски партньори на България и вследствие на намаляващите чуждестранни инвестиции.

Въпреки че банковият сектор продължава да бъде печеливш, добре капитализиран и може да се похвали добри нива на ликвидност, от Moody's отбелязват повишението на лошите кредити до ниво от 5.63% към края на септември 2009 г., в сравнение с 2.41% от всички кредити към края на 2008 г.

"Като се има предвид, че показателите, свързани с качеството на активите на банките изостават с няколко месеца от макроикономическите показатели, е важно настоящите рейтинги на банките да отразяват очакванията на Moody's за техните бъдещи загуби," казва Елена Панайоту, главен анализатор на Moody's за българските банки.