Международната рейтингова агенция Moody's обяви намеренията си да преразгледа надеждността на 177 банки в 46 страни по света. Необходимостта от такава преоценка се налага от зачестилите заявления на властите в различни страни за „недопустимо увеличаване на разходите от средствата на данъкоплатците" за спасяването на определени банки, съобщиха от агенцията.

От Moody's не изключват рейтингите на много от банките да бъдат понижени. Новото в рамките на преразглеждането ще бъде, че агенцията няма да взема в предвид възможността за подкрепа от страна на държавата и ще базира оценката си изцяло на собствените кредитни способности на банката.

Все по-ясно се очертава тенденцията финансовите регулатори в света да заявяват нежеланието си за спасяване на закъсали банки с държавни средства. Вместо това те предлагат разходите по спасяването на финансовите институции да се разпределят между облигационерите и инвеститорите.

„Намаляване на кредитния рейтинг грози всички банки без оглед на размерите им, защото един от основните проблеми на банковия сектор в развитите страни през последните години стана недостигът на собствен капитал. Мисля, че рейтинга си ще загубят основно европейски банки, защото американските им конкуренти положиха огромни усилия през последните две години, включващи множество сливания и увеличение на собствения капитал", смята Шон Игън от агенцията.