Moody's ще преразгледа рейтинга на 177 банки в 46 страни

1092
Moody's ще преразгледа рейтинга на 177 банки в 46 страни

Международната рейтингова агенция Moody's обяви намеренията си да преразгледа надеждността на 177 банки в 46 страни по света. Необходимостта от такава преоценка се налага от зачестилите заявления на властите в различни страни за „недопустимо увеличаване на разходите от средствата на данъкоплатците" за спасяването на определени банки, съобщиха от агенцията.

От Moody's не изключват рейтингите на много от банките да бъдат понижени. Новото в рамките на преразглеждането ще бъде, че агенцията няма да взема в предвид възможността за подкрепа от страна на държавата и ще базира оценката си изцяло на собствените кредитни способности на банката.

Все по-ясно се очертава тенденцията финансовите регулатори в света да заявяват нежеланието си за спасяване на закъсали банки с държавни средства. Вместо това те предлагат разходите по спасяването на финансовите институции да се разпределят между облигационерите и инвеститорите.


„Намаляване на кредитния рейтинг грози всички банки без оглед на размерите им, защото един от основните проблеми на банковия сектор в развитите страни през последните години стана недостигът на собствен капитал. Мисля, че рейтинга си ще загубят основно европейски банки, защото американските им конкуренти положиха огромни усилия през последните две години, включващи множество сливания и увеличение на собствения капитал", смята Шон Игън от агенцията.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg